Recept za nagradni konkurs: Ukusi slavske trpeze

Sastojci

Za 20 osoba

Sastojci za koru:

12 belanaca

12 kašika šećera

12 kašika brašna

6 dcl mleka za prelivanje gotove kore

Sastojci za fil:

12 žumanaca

20 kašika šećera

12 dcl mleka

500 g margarina

100 g čokolade za kuvanje

Naši proizvodi

Priprema

Priprema:

Priprema kore:

Prvo razdvojiti belanca od žumanaca. Ulupati belanca sa 2 prstohvata soli, da se bolje umute. U ulupana belanca, malo po malo, dodajemo šećer i mutimo mikserom. Na kraju, kašiku po kašiku, nežno mešajući dodajemo brašno dok sve ne utrošimo. Tepsiju veličine 39 x 25 cm obložimo papirom za pečenje, pa sipamo pripremljenu masu za koru. Papir lepo namestite uz ivice. Ravnomerno rasporedite belanca u tepsiji, pa ispecite koru na 180°C. Proverite čačkalicom, kada je ubodete i ne lepi se – gotovo je. Izvrnite koru na tacnu na kojoj ćete servirati tortu. Prelijte vruću piškotu hladnim mlekom. Potrebno je da bude sočna.

Priprema fila:

Žumanca i 12 kašika šećera umutite mikserom, da budu penasta. Tako umućena žumanca, kuvajte na pari. Skuvana žumanca ostavite da se ohlade. Za to vreme, skuvajte puding:

 Za žuti fil: odvojite 5 dcl mleka i stavite da provri sa 4 kašike šećera. Prah od vanilin pudinga razmutite sa 1 dcl hladnog mleka, pa sipajte u vrijući ostatak mleka, stalno muteći mikserom. Sklonite sa vatre kada se zgusne.

 Za braon fil: odvojite 5 dcl mleka i stavite da provri sa 4 kašike šećera. Prah od čokoladnog pudinga razmutite sa 1 dcl hladnog mleka, pa sipajte u vrijući ostatak mleka, stalno muteći mikserom. Sklonite sa vatre kada se zgusne. Dodajte izlomljenu čokoladu i dobro promešajte da se rastopi u vrućem pudingu.

U ohlađeni fil od žumanaca dodajte margarin i umutite mikserom. Podelite na dva dela. Jedan deo dodajte u žuti fil. Drugi deo dodajte u braon fil. Svaki deo dobro umutite mikserom.

Premažite koru žutim filom. Žuti fil premažite braon filom.

Stavite u frižider da se hladi.

Kada se fil malo stegne, umutite šlag, pa premažite tortu.