Prvo razdvojiti belanca od žumanaca. Ulupati belanca sa 2 prstohvata soli, da se bolje umute. U ulupana belanca, malo po malo, dodajemo šećer i mutimo mikserom. Na kraju, kašiku po kašiku, nežno mešajući dodajemo brašno dok sve ne utrošimo. Tepsiju veličine 39 x 25 cm obložimo papirom za pečenje, pa sipamo pripremljenu masu za koru. Papir lepo namestite uz ivice. Ravnomerno rasporedite belanca u tepsiji, pa ispecite koru na 180°C. Proverite čačkalicom, kada je ubodete i ne lepi se – gotovo je. Izvrnite koru na tacnu na kojoj ćete servirati tortu. Prelijte vruću piškotu hladnim mlekom. Potrebno je da bude sočna.
Priprema fila:
Žumanca i 12 kašika šećera umutite mikserom, da budu penasta. Tako umućena žumanca, kuvajte na pari. Skuvana žumanca ostavite da se ohlade. Za to vreme, skuvajte puding:
Za žuti fil: odvojite 5 dcl mleka i stavite da provri sa 4 kašike šećera. Prah od vanilin pudinga razmutite sa 1 dcl hladnog mleka, pa sipajte u vrijući ostatak mleka, stalno muteći mikserom. Sklonite sa vatre kada se zgusne.
Za braon fil: odvojite 5 dcl mleka i stavite da provri sa 4 kašike šećera. Prah od čokoladnog pudinga razmutite sa 1 dcl hladnog mleka, pa sipajte u vrijući ostatak mleka, stalno muteći mikserom. Sklonite sa vatre kada se zgusne. Dodajte izlomljenu čokoladu i dobro promešajte da se rastopi u vrućem pudingu.
U ohlađeni fil od žumanaca dodajte margarin i umutite mikserom. Podelite na dva dela. Jedan deo dodajte u žuti fil. Drugi deo dodajte u braon fil. Svaki deo dobro umutite mikserom.
Recept za nagradni konkurs: Ukusi slavske trpeze
Sastojci
Za 20 osoba
12 belanaca
12 kašika šećera
12 kašika brašna
6 dcl mleka za prelivanje gotove kore
12 žumanaca
20 kašika šećera
12 dcl mleka
500 g margarina
2 Dr. Oetker Puding sa ukusom vanile
2 Dr. Oetker Puding sa ukusom crne čokolade
100 g čokolade za kuvanje
200 ml Dr. Oetker Šlag krem sa ukusom slatke pavlake
Naši proizvodi
Priprema
Priprema:
Priprema kore:
Prvo razdvojiti belanca od žumanaca. Ulupati belanca sa 2 prstohvata soli, da se bolje umute. U ulupana belanca, malo po malo, dodajemo šećer i mutimo mikserom. Na kraju, kašiku po kašiku, nežno mešajući dodajemo brašno dok sve ne utrošimo. Tepsiju veličine 39 x 25 cm obložimo papirom za pečenje, pa sipamo pripremljenu masu za koru. Papir lepo namestite uz ivice. Ravnomerno rasporedite belanca u tepsiji, pa ispecite koru na 180°C. Proverite čačkalicom, kada je ubodete i ne lepi se – gotovo je. Izvrnite koru na tacnu na kojoj ćete servirati tortu. Prelijte vruću piškotu hladnim mlekom. Potrebno je da bude sočna.
Priprema fila:
Žumanca i 12 kašika šećera umutite mikserom, da budu penasta. Tako umućena žumanca, kuvajte na pari. Skuvana žumanca ostavite da se ohlade. Za to vreme, skuvajte puding:
Za žuti fil: odvojite 5 dcl mleka i stavite da provri sa 4 kašike šećera. Prah od vanilin pudinga razmutite sa 1 dcl hladnog mleka, pa sipajte u vrijući ostatak mleka, stalno muteći mikserom. Sklonite sa vatre kada se zgusne.
Za braon fil: odvojite 5 dcl mleka i stavite da provri sa 4 kašike šećera. Prah od čokoladnog pudinga razmutite sa 1 dcl hladnog mleka, pa sipajte u vrijući ostatak mleka, stalno muteći mikserom. Sklonite sa vatre kada se zgusne. Dodajte izlomljenu čokoladu i dobro promešajte da se rastopi u vrućem pudingu.
U ohlađeni fil od žumanaca dodajte margarin i umutite mikserom. Podelite na dva dela. Jedan deo dodajte u žuti fil. Drugi deo dodajte u braon fil. Svaki deo dobro umutite mikserom.
Premažite koru žutim filom. Žuti fil premažite braon filom.
Stavite u frižider da se hladi.
Kada se fil malo stegne, umutite šlag, pa premažite tortu.