Tanka creva dobro oprati I onda ih posebnim stapicima okrenuti naopacke I ponoviti ispiranje, tako da se svi delovi temeljno operu. Nakon toga ostaviti ih u hladnoj vodi sa nekoliko kasika alkoholnog sirceta da odstoje nekoliko sati.
Ponovo isprati I staviti da se kuvaju, dovoljno je 20-ak min u posoljenoj vodi.
Digerice I srce takodje skuvati, jetri je potrebno krace kuvanje u odnosu na pluca I srce.
Prohladjene iznutrice sitno iseckati.
Posebno iscekati mladi crni luk, zelenu I crvenu svezu papriku.
Sve sjediniti, dobro zaciniti, posoliti, pobiberiti, dodati suve zacine.
Na kraju dodati seckani svezi persun I alevu papriku.
Ako neko voli ljuto moze dodati I jednu papricicu.
Priprema skrame:
Skramu pazljivo rasporediti u dublju posudu, najbolje zemljanu, I napuniti je spremljenim nadevom.
Ivice spojiti preko da nadev ne iscuri.
Pecenje:
Peci sat vremena na 200C. Pred kraj preliti pavlakom umucenu sa jajetom. Zapeci jos 10-ak min.
Sluziti toplo uz kiselo mleko, ako imate ovcije onda je uzitak potpun.
Recept za nagradni konkurs: Ukusi slavske trpeze
Sastojci
Za 6 osoba
1 komad/a tanka jagnjeca creva
1 komad/a jagnjeca jetra i pluca
1 komad/a jagnjece srce
1 komad/a mladi crni luk
2 komad/a Paprika (crvena i zelena)
3 prstohvat/a suvih zacina, so, biber
1 komad/a skrama
1 komad/a Jaja
3 supena kašika kisela pavlaka
Priprema
Priprema fila:
Tanka creva dobro oprati I onda ih posebnim stapicima okrenuti naopacke I ponoviti ispiranje, tako da se svi delovi temeljno operu. Nakon toga ostaviti ih u hladnoj vodi sa nekoliko kasika alkoholnog sirceta da odstoje nekoliko sati.
Ponovo isprati I staviti da se kuvaju, dovoljno je 20-ak min u posoljenoj vodi.
Digerice I srce takodje skuvati, jetri je potrebno krace kuvanje u odnosu na pluca I srce.
Prohladjene iznutrice sitno iseckati.
Posebno iscekati mladi crni luk, zelenu I crvenu svezu papriku.
Sve sjediniti, dobro zaciniti, posoliti, pobiberiti, dodati suve zacine.
Na kraju dodati seckani svezi persun I alevu papriku.
Ako neko voli ljuto moze dodati I jednu papricicu.
Priprema skrame:
Skramu pazljivo rasporediti u dublju posudu, najbolje zemljanu, I napuniti je spremljenim nadevom.
Ivice spojiti preko da nadev ne iscuri.
Pecenje:
Peci sat vremena na 200C. Pred kraj preliti pavlakom umucenu sa jajetom. Zapeci jos 10-ak min.
Sluziti toplo uz kiselo mleko, ako imate ovcije onda je uzitak potpun.