Recept za nagradni konkurs: Ukusi slavske trpeze

Sastojci

Za 6 osoba

Fil:

1 komad/a tanka jagnjeca creva

1 komad/a jagnjeca jetra i pluca

1 komad/a jagnjece srce

1 komad/a mladi crni luk

2 komad/a Paprika (crvena i zelena)

3 prstohvat/a suvih zacina, so, biber

Umotavanje:

1 komad/a skrama

1 komad/a Jaja

3 supena kašika kisela pavlaka

Priprema

Priprema fila:

Tanka creva dobro oprati I onda ih posebnim stapicima okrenuti naopacke I ponoviti ispiranje, tako da se svi delovi temeljno operu. Nakon toga ostaviti ih u hladnoj vodi sa nekoliko kasika alkoholnog sirceta da odstoje nekoliko sati.

Ponovo isprati I staviti da se kuvaju, dovoljno je 20-ak min u posoljenoj vodi.

Digerice I srce takodje skuvati, jetri je potrebno krace kuvanje u odnosu na pluca I srce.

Prohladjene iznutrice sitno iseckati.

Posebno iscekati mladi crni luk, zelenu I crvenu svezu papriku.

Sve sjediniti, dobro zaciniti, posoliti, pobiberiti, dodati suve zacine.

Na kraju dodati seckani svezi persun I alevu papriku.

Ako neko voli ljuto moze dodati I jednu papricicu.

Priprema skrame:

Skramu pazljivo rasporediti u dublju posudu, najbolje zemljanu, I napuniti je spremljenim nadevom.

Ivice spojiti preko da nadev ne iscuri.

Pecenje:

Peci sat vremena na 200C. Pred kraj preliti pavlakom umucenu sa jajetom. Zapeci jos 10-ak min.

Sluziti toplo uz kiselo mleko, ako imate ovcije onda je uzitak potpun.