Recept za nagradni konkurs: Ukusi slavske trpeze

Sastojci

Za 9 osoba

Sastojci:

oko 500 gr brašna

50 gr margarina

2 komada žumanaca

1 celo jaje

50 gr šećera

4 dl mleka

20 gr svežeg kvasca

po ukusu rendanog limuna

po potrebi ulje za prženje

Naši proizvodi

Priprema

Priprema:

U sud za mešenje stavite brašno, dodajte jaje i žumanca, šećer, malo soli, rastopljen margarin, rendanu limunovu koru i predhodno "nadošli" kvasac u mleku. Sve ovo energično mešajte varjačom (ja sam koristila i mikser sa dodatkom za testo), dok se testo ne počne odvajati od varjače i suda, odnosno, dok ne počnu da se pojavljuju mali mehurići u testu. Zatim pokrijte sud krpom i ostavite na toplom da se testo udvostruči. Nadošlo testo izručite na radnu površinu, koju ste posuli brašnom, i lagano, ne pritiskajući puno, oklagijom razvucite testo debljine prsta pa čašom vadite krofne. Ostavite ih pokrivene krpom još pola sata da odmore (narastu) i potom ih pržite na zagrejanom ulju, prvo poklopljene, minut-dva a zatim ih okrenite i ispržite i drugu stranu krofni, ali otklopljene. Ispržene krofne vadite i uvaljajte u prah šećer zamirisan vanilom.

Služenje:

Poslužite ih tople, mada su fenomenalnog ukusa i hladne...