U sud za mešenje stavite brašno, dodajte jaje i žumanca, šećer, malo soli, rastopljen margarin, rendanu limunovu koru i predhodno "nadošli" kvasac u mleku. Sve ovo energično mešajte varjačom (ja sam koristila i mikser sa dodatkom za testo), dok se testo ne počne odvajati od varjače i suda, odnosno, dok ne počnu da se pojavljuju mali mehurići u testu. Zatim pokrijte sud krpom i ostavite na toplom da se testo udvostruči. Nadošlo testo izručite na radnu površinu, koju ste posuli brašnom, i lagano, ne pritiskajući puno, oklagijom razvucite testo debljine prsta pa čašom vadite krofne. Ostavite ih pokrivene krpom još pola sata da odmore (narastu) i potom ih pržite na zagrejanom ulju, prvo poklopljene, minut-dva a zatim ih okrenite i ispržite i drugu stranu krofni, ali otklopljene. Ispržene krofne vadite i uvaljajte u prah šećer zamirisan vanilom.
Služenje:
Poslužite ih tople, mada su fenomenalnog ukusa i hladne...
Recept za nagradni konkurs: Ukusi slavske trpeze
Sastojci
Za 9 osoba
oko 500 gr brašna
50 gr margarina
2 komada žumanaca
1 celo jaje
50 gr šećera
4 dl mleka
20 gr svežeg kvasca
po ukusu rendanog limuna
po potrebi C Šećer u prahu 250g
2 kesice C Vanilin šećer
po potrebi ulje za prženje
Naši proizvodi
Priprema
Priprema:
U sud za mešenje stavite brašno, dodajte jaje i žumanca, šećer, malo soli, rastopljen margarin, rendanu limunovu koru i predhodno "nadošli" kvasac u mleku. Sve ovo energično mešajte varjačom (ja sam koristila i mikser sa dodatkom za testo), dok se testo ne počne odvajati od varjače i suda, odnosno, dok ne počnu da se pojavljuju mali mehurići u testu. Zatim pokrijte sud krpom i ostavite na toplom da se testo udvostruči. Nadošlo testo izručite na radnu površinu, koju ste posuli brašnom, i lagano, ne pritiskajući puno, oklagijom razvucite testo debljine prsta pa čašom vadite krofne. Ostavite ih pokrivene krpom još pola sata da odmore (narastu) i potom ih pržite na zagrejanom ulju, prvo poklopljene, minut-dva a zatim ih okrenite i ispržite i drugu stranu krofni, ali otklopljene. Ispržene krofne vadite i uvaljajte u prah šećer zamirisan vanilom.
Služenje:
Poslužite ih tople, mada su fenomenalnog ukusa i hladne...
Tagovi