Recept za nagradni konkurs: Ukusi slavske trpeze

Sastojci

Za 8 osoba

Potaž od bundeve

0,5 kg Bundeva

2 komad/a Krompir

4 komad/a Šargarepa

1 komad/a Tikvica

1 komad/a Crni luk

1 komad/a Celer

1 komad/a Kocka za supu

1 pakovanje/a Kisela pavlaka

50 g Semenke od bundeve

2-3 kafena kašičica So

1 kafena kašičica Biber

1 kafena kašičica Suvi začin

1 supena kašika Maslinovo ulje

Priprema

Potaž od bundeve

Krompir, tikvicu, šargarepu, crni luk i celer očistiti i oguliti, pa iseći na veće kocke. Staviti u šerpu, preliti vodom da prekrije sve sastojke i kuvati oko 30 minuta. Zatim dodati prethodno očišenu bundevu isečenu na kocke, začiniti soli, biberom i suvim začinom i kuvati dok bundeva i drugo povrće ne omekani, otprilike još oko 30 minuta. Ukupno oko sat vremena. Kad je povrće skuvano, ocediti ga i premestiti u drugu šerpu i dodati malo proceđene vode, a ostatak te proceđene vode ne bacati, nego ostaviti u šerpi. Štapnim mikserom usitniti povrće sa malo proceđene vode dok se ne dobije kaša. U zavisnosti od željene gustine, po potrebi dodavati proceđenu vodu, pa staviti da se kuva, dodati 1 kocku za supu i malo ulja i pustiti da baci jedan ključ, nije potrebno više od toga. Služiti uz kiselu pavlaku i/ili sa semenkama od bundeve. Sirove semenke od bundeve ispržiti na tiganju bez masnoće jako kratko da se poprže.