Sastojci

Za 4 osoba

Sastojci :

1 kg dunja

500 g šećera

sok sveže ceđenog jednog limuna

Naši proizvodi

Priprema

Način pripreme:

Način pripreme:

Dunje oprati oljuštiti i iseckati na kocke. U šerpu na dno.staviti koru od dunja preko.staviti.seckane dunje.Sipati vodu toliko da bude iznad dunja.Dodati sok sveže ceđenog limuna i kuvati dunje dok sva voda ne ispari.Zatim dunje zajedno sa korom ispasirati.Ja sam sa štapnim mikserom izblendala.U izblendane dunje dodati vanilin šećer i kristal šećer i kuvati sve dok se masa ne stegne.Sve vreme kuvanja mešati varjačom.Kitnikez je gotov kada varjača ostavlja za sobom prazan trag. U skuvani.kitnikez dodati seckane orase odokativnom metodom.Vruć kitnikez kasikom sipati u metalne kalupe ili silikonske modle.Ohlađen kitnikez se može po ukusu posuti sa aromatizovanim rum ili burbon vanila šećerom.Čivati u metalnimkutijama. Prijatno.

Savet:

Ja dodatno kitnikez obogatim omiljenim začinima.Evo ideje kako ga ja čuvam.

Na dno kutije složiti.kitnikez po želji ukućana posep aromaizovanim šećerom, rum šećer.burbon vanila,cimet šećer.

Dodati nekoliko štapića cimeta ,jedan dvmorski oraščić ,nekoliko zvezdastih anis,i jefnu kesicu karanfilića.

Izmeđju kitnikeza složiti polutke oraha

Preko kitnikeza složiti listove lovora

Ekstra savet: .Jednu kutiju zatvoriti i sakriti do prvog snega ,tada je kitnikez najukusniji.