Noć pred kuvanje potopiti pasulj u šerpu punu hladne vode. Sutradan pred kuvanje prosuti vodu, procediti pasulj, naliti novu vodu preko pasulja i staviti da provri. 2, 3 minuta nakon što provri, skinuti sa ringle, prosuti vodu, procediti pasulj opet i naliti novu vodu. Dodati sitno iseckan crni i beli luk, suva rebra prethodno isečena na komade, šargarepu isečenu na kolutiće, suvu papriku isečenu na trakice, lorber, so, biber, suvi začin. Vode treba da bude duplo više od pasulja i ostalih sastojaka. Kad provri, smanjiti vatru i ostaviti da se krčka na tihoj vatri između jednog i dva sata. Viljuškom proveriti koliko je pasulj omekšao i ako lako može da se prepolovi, napraviti zapršku dok se pasulj još kuva.
Zaprška
U tiganj na zagrejanom ulju sipati kašiku brašna i sve vreme mešati da brašno ne zagori i da nema grudvica. Zatim dodati kašiku aleve papirke i kratko propržiti, pa skloniti sa ringle i dodati u pasulj koji se kuva, dobro promešati i nastaviti sa kuvanjem još oko 10 minuta. Služiti uz rendani sladak kupus ili kiseli kupus ribanac.
Sastojci
Za 6 osoba
400 g Beli pasulj tetovac
300 g Suva rebra
1 komad/a Crni luk
1 komad/a Šargarepa
1 komad/a Suva paprika
1 komad/a Beli luk
1 komad/a Lorber
2 kafena kašičica So
1 kafena kašičica Biber
1 kafena kašičica Suvi začin
100 ml Ulje
1 supena kašika Brašno T-500
2 kafena kašičica Aleva paprika
Priprema
Čorbast pasulj
Noć pred kuvanje potopiti pasulj u šerpu punu hladne vode. Sutradan pred kuvanje prosuti vodu, procediti pasulj, naliti novu vodu preko pasulja i staviti da provri. 2, 3 minuta nakon što provri, skinuti sa ringle, prosuti vodu, procediti pasulj opet i naliti novu vodu. Dodati sitno iseckan crni i beli luk, suva rebra prethodno isečena na komade, šargarepu isečenu na kolutiće, suvu papriku isečenu na trakice, lorber, so, biber, suvi začin. Vode treba da bude duplo više od pasulja i ostalih sastojaka. Kad provri, smanjiti vatru i ostaviti da se krčka na tihoj vatri između jednog i dva sata. Viljuškom proveriti koliko je pasulj omekšao i ako lako može da se prepolovi, napraviti zapršku dok se pasulj još kuva.
Zaprška
U tiganj na zagrejanom ulju sipati kašiku brašna i sve vreme mešati da brašno ne zagori i da nema grudvica. Zatim dodati kašiku aleve papirke i kratko propržiti, pa skloniti sa ringle i dodati u pasulj koji se kuva, dobro promešati i nastaviti sa kuvanjem još oko 10 minuta. Služiti uz rendani sladak kupus ili kiseli kupus ribanac.
Tagovi