Sastojci

Za 6 osoba

Pasulj

400 g Beli pasulj tetovac

300 g Suva rebra

1 komad/a Crni luk

1 komad/a Šargarepa

1 komad/a Suva paprika

1 komad/a Beli luk

1 komad/a Lorber

2 kafena kašičica So

1 kafena kašičica Biber

1 kafena kašičica Suvi začin

Zaprška

100 ml Ulje

1 supena kašika Brašno T-500

2 kafena kašičica Aleva paprika

Priprema

Čorbast pasulj

Noć pred kuvanje potopiti pasulj u šerpu punu hladne vode. Sutradan pred kuvanje prosuti vodu, procediti pasulj, naliti novu vodu preko pasulja i staviti da provri. 2, 3 minuta nakon što provri, skinuti sa ringle, prosuti vodu, procediti pasulj opet i naliti novu vodu. Dodati sitno iseckan crni i beli luk, suva rebra prethodno isečena na komade, šargarepu isečenu na kolutiće, suvu papriku isečenu na trakice, lorber, so, biber, suvi začin. Vode treba da bude duplo više od pasulja i ostalih sastojaka. Kad provri, smanjiti vatru i ostaviti da se krčka na tihoj vatri između jednog i dva sata. Viljuškom proveriti koliko je pasulj omekšao i ako lako može da se prepolovi, napraviti zapršku dok se pasulj još kuva.

Zaprška

U tiganj na zagrejanom ulju sipati kašiku brašna i sve vreme mešati da brašno ne zagori i da nema grudvica. Zatim dodati kašiku aleve papirke i kratko propržiti, pa skloniti sa ringle i dodati u pasulj koji se kuva, dobro promešati i nastaviti sa kuvanjem još oko 10 minuta. Služiti uz rendani sladak kupus ili kiseli kupus ribanac.