Pomešati brašno i gustin, dodati so i na kraju vodu. Testo lepo izraditi i staviti u frižider da se hladi.
Nakon sat vremena testo se izvadi iz frižidera, dobro izradi i rastanji. Od testa se prave figurice.
Ukrase za slavski kolač najbolje je raditi dan pre pripreme kolača, kako bi se figurice osušile.
Figurice se rade od beskvasnog testa.
Pravljenje i značenje ukrasa
Pečat – najvažniji deo slavskog kolača, pravi se 5 komada gde se 4 stavljaju na 4 strane sveta i jedna u sredinu. Na pečatu se napravi krst sa čačkalicom i onda se ispišu slova ćirilicom ИС, ХС, НИ, КА što znači Isus Hristos Pobedjuje. Po starisnskim običajima ta slova se utskaju drvenim pečatom sa ispisanim slovima. Drveni pečat se može kupiti i danas.
Groz – naprvite ga od malih kuglica i dve, tri trakice on se pravi da godine bude u izobilju.
Klas pšenice napravite tako što razvućete tanko testo, isečete ga kao strelicu i onda utisnete čačkalicom klas i zalepite trakice – on se pravi da godina bude rodna.
Knjiga – napravite 3 pravougaonika i složite ih jedan na drugi, a onda čačkalicom utisnite sredinu – prave se sa čeljad ( deca ) dobro uče.
Burence – oblikujete valjak, utisnete čačkalicom linije, kao da je napravljeno od drveta i okolo stavite dve trakice – takodje da godina bude rodna i u izobilju
Brojanica – pravi se od 5 kružića i 2 trakice koje se upletu okolo kružića
Ptica, pile - pravi tako što se razvalja valjčić dužine 7,8 cm i onda veže čvor i od krajeva koji vire se napravi rep i glava. Oči se prave od zrna bibera.
Ostali ukrasi se prave po želji, cveće, listići razne trakice.
Recept za nagradni konkurs: Ukusi slavske trpeze
Sastojci
Za 1 osoba
110 g Brašno T-500
2 supena kašika Dr. Oetker Gustin
2 kafena kašičica soli
80 ml vode
Naši proizvodi
Priprema
Priprema testa
Pomešati brašno i gustin, dodati so i na kraju vodu. Testo lepo izraditi i staviti u frižider da se hladi.
Nakon sat vremena testo se izvadi iz frižidera, dobro izradi i rastanji. Od testa se prave figurice.
Ukrase za slavski kolač najbolje je raditi dan pre pripreme kolača, kako bi se figurice osušile.
Figurice se rade od beskvasnog testa.
Pravljenje i značenje ukrasa
Pečat – najvažniji deo slavskog kolača, pravi se 5 komada gde se 4 stavljaju na 4 strane sveta i jedna u sredinu. Na pečatu se napravi krst sa čačkalicom i onda se ispišu slova ćirilicom ИС, ХС, НИ, КА što znači Isus Hristos Pobedjuje. Po starisnskim običajima ta slova se utskaju drvenim pečatom sa ispisanim slovima. Drveni pečat se može kupiti i danas.
Groz – naprvite ga od malih kuglica i dve, tri trakice on se pravi da godine bude u izobilju.
Klas pšenice napravite tako što razvućete tanko testo, isečete ga kao strelicu i onda utisnete čačkalicom klas i zalepite trakice – on se pravi da godina bude rodna.
Knjiga – napravite 3 pravougaonika i složite ih jedan na drugi, a onda čačkalicom utisnite sredinu – prave se sa čeljad ( deca ) dobro uče.
Burence – oblikujete valjak, utisnete čačkalicom linije, kao da je napravljeno od drveta i okolo stavite dve trakice – takodje da godina bude rodna i u izobilju
Brojanica – pravi se od 5 kružića i 2 trakice koje se upletu okolo kružića
Ptica, pile - pravi tako što se razvalja valjčić dužine 7,8 cm i onda veže čvor i od krajeva koji vire se napravi rep i glava. Oči se prave od zrna bibera.
Ostali ukrasi se prave po želji, cveće, listići razne trakice.
Postavljanje ukrasa
Kolač se premaže žumancetom pa se postave ukrasi.
Tagovi