Recept za nagradni konkurs: Ukusi slavske trpeze

Sastojci

Za 1 osoba

Testo

110 g Brašno T-500

2 supena kašika Dr. Oetker Gustin

2 kafena kašičica soli

80 ml vode

Naši proizvodi

Priprema

Priprema testa

Pomešati brašno i gustin, dodati so i na kraju vodu. Testo lepo izraditi i staviti u frižider da se hladi.

Nakon sat vremena testo se izvadi iz frižidera, dobro izradi i rastanji. Od testa se prave figurice.

Ukrase za slavski kolač najbolje je raditi dan pre pripreme kolača, kako bi se figurice osušile.

Figurice se rade od beskvasnog testa.

Pravljenje i značenje ukrasa

Pečat – najvažniji deo slavskog kolača, pravi se 5 komada gde se 4 stavljaju na 4 strane sveta i jedna u sredinu. Na pečatu se napravi krst sa čačkalicom i onda se ispišu slova ćirilicom ИС, ХС, НИ, КА što znači Isus Hristos Pobedjuje. Po starisnskim običajima ta slova se utskaju drvenim pečatom sa ispisanim slovima. Drveni pečat se može kupiti i danas.

Groz – naprvite ga od malih kuglica i dve, tri trakice on se pravi da godine bude u izobilju.

Klas pšenice napravite tako što razvućete tanko testo, isečete ga kao strelicu i onda utisnete čačkalicom klas i zalepite trakice – on se pravi  da godina bude rodna.

Knjiga – napravite 3 pravougaonika i složite ih jedan na drugi, a onda čačkalicom utisnite sredinu – prave se sa čeljad ( deca ) dobro uče.

Burence – oblikujete valjak, utisnete čačkalicom linije, kao da je napravljeno od drveta i okolo stavite dve trakice – takodje da godina bude rodna i u izobilju

Brojanica – pravi se od 5 kružića i 2 trakice koje se upletu okolo kružića

Ptica, pile - pravi tako što se razvalja valjčić dužine 7,8 cm i onda veže čvor i od krajeva koji vire se napravi rep i glava. Oči se prave od zrna bibera.

Ostali ukrasi se prave po želji, cveće, listići razne trakice.

Postavljanje ukrasa

Kolač se premaže žumancetom pa se postave ukrasi.

Tagovi