Recept za nagradni konkurs: Ukusi slavske trpeze

Sastojci

Za 30 osoba

Čokoladna kora

2 komad/a jaja

250 ml jogurta

250 g Brašno T-400

300 g šećera

1 prstohvat/a C Soda bikarbona

130 ml ulja

80 ml vruće vode

domaće čokoladno mleko za prelivanje kore

50 ml slatke pavlake

25 g crne čokolade

25 g Dr. Oetker Čoko komadići

125 ml mleka

čokoladni krem za premazivanje kore

70 ml slatke pavlake

70 g Dr. Oetker Čoko komadići

Naši proizvodi

Priprema

Priprema kore

Ugrejati sve sastojke do sobne temperature.

U posudu staviti belanca i dobro ih izmutiti. Dodati šećer i vanilin šećer, i nastaviti sa mućenjem, na kraju dodati žumanca.

U umućena jaja dodati ulje i jogurt. Dobro izmutiti.

Polako dodavati kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i na kraju brašno.

Kada se dodato svo brašno polako se dodaje vrela voda i lagano meša, da kora bude što vazdušastija.

Razlivanje kore u pleh i pečenje

Za pečenje se koristi pleh kalup pravougaonog oblika.

Na dno pleha se stavi papir za pečenje i razlije masa.

Masu podeliti na dva dela, i peći dve kore.

Kora se peče na temperaturi 180 stepeni 12 do 15 minuta, zavisno od toga da li rerna ima topao vazduh-ventilaciju za pečenje.

Domaće čokoladno mleko

Na pari zagrejati slatku pavlaku , i u nju staviti čokoladu i čoko komadiće. Mešati da se masa lepo sjedini, i da postane kremasta.

U drugoj posudi zagrejati mleko sa prah šećerom. Kada se mleko zagrejei šećer otopi preliti ga preko otopljene čokolade.

Ovim mlekom prelivati kore.

Prelivanje kore

Polovinom čokoladnog mleka prelivati koru koju ste prethodno izboli drvenom čačkalicom, vodeći računa da kora upije svo mleko.

Čokoladni krem

Na pari zagrejati slatku pavlaku i dodati čokoladne komadiće. Mešati dok se masa lepo ne ujednači.

Podeliti masu na dva jednaka dela.

Filovanje kore čokoladnim kremom

Kada kora upije čokoladno mleko preko nje premazati polovinu čokoladnog krema.

Staviti da se ovako nafilovana kora dobro ohladi.

Kora se može koristiti za čokoladnu tortu, razne kolače i minjone.