Luk i šargarepu sitno naseckati, pa prodinstati oko 5 minuta na par kašikica malsinovog ulja. Dodati mleveno meso, izmešati i dinstati dok meso ne poprimi smeđu boju. Tada dodati paradajz sok i pire, so, biber, sve dobro izmešati i kuvati sos dok tečnost ne ispari i stvori se gust sos. Sos ostaviti da se u potpunosti ohladi. Za to vreme spremiti pirinač.
Priprema pirinča
Crni luk sitno naseckati, pirinač oprati u nekoliko voda i ocediti. Na par kašikica maslinovog ulja prodinstati luk, pa kada dobije boju dodati pirinač i šafran. Promešati i naliti vodom. Vatru pojačati i pustiti da voda proključa, kada proključa šerpu skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti oko 20 minuta, da pirinač upije svu tečnost. Kada je pirinač omekšao dodati parmezan, so i biber po ukusu, izmešati i prebaciti na veći tanjir ili tacnu, rasporediti pirinač po čitavoj površini tanjira, u tanjem sloju kako bi se što pre ohladio.
Poh masa
Umutiti jaja, dodati brašno i vodu i žicom sjediniti u homogenu smesu.
U posebnu činijicu sipati prezle.
Oblikovanje
Pre oblikovanja loptica, dlanove namazati ulje (ovo raditi pre oblikovanja svake loptice). Uzeti punu kašiku pirinča, oblikovati u loptu, prstom u sredini napraviti udubljenje pa puniti sosom od mesa (oko 1 puna kašikica fila). Loptu zatvoriti, ubaciti prvo u smesu sa jajima, pa u prezle. Gotove loptice ređati na tacnu obloženu papirom za pečenje.
Prženje
U šerpicu sipatu dosta ulja (koliko da loptice budu cele u ulju) ringlu uključiti na maksimum i pustiti da se ulje zagreje. Kada se ugrejalo, smanjiti na srednju temperaturu i polaki spuštati loptice od pirinča. Pržiti dok ne dobiju tamno braon boju. Vaditi ih šupljom kašikom i ređati na ubrus da se ocede od viška masnoće.
Sastojci
Za 20 osoba
1 komad/a Manji crni luk
100 l Junećeg mlevenog mesa
1 komad/a Manja Sargarepa
100 ml Paradajz soka
1 kafena kašičica Paradajz pirea
Po ukusu prstohvat/a Soli
Po ukusu prstohvat/a Bibera
1 komad/a Manji crni luk
250 g Pirinča
Po ukusu prstohvat/a Šafrana
300 ml Vode
2 supena kašika Rendanog parmezana
Po ukusu prstohvat/a Soli
Po ukusu prstohvat/a Bibera
2 komad/a Jaja
30 g Brašna
100 ml Vode
200 g Prezli
Priprema
Priprema mesa
Luk i šargarepu sitno naseckati, pa prodinstati oko 5 minuta na par kašikica malsinovog ulja. Dodati mleveno meso, izmešati i dinstati dok meso ne poprimi smeđu boju. Tada dodati paradajz sok i pire, so, biber, sve dobro izmešati i kuvati sos dok tečnost ne ispari i stvori se gust sos. Sos ostaviti da se u potpunosti ohladi. Za to vreme spremiti pirinač.
Priprema pirinča
Crni luk sitno naseckati, pirinač oprati u nekoliko voda i ocediti. Na par kašikica maslinovog ulja prodinstati luk, pa kada dobije boju dodati pirinač i šafran. Promešati i naliti vodom. Vatru pojačati i pustiti da voda proključa, kada proključa šerpu skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti oko 20 minuta, da pirinač upije svu tečnost. Kada je pirinač omekšao dodati parmezan, so i biber po ukusu, izmešati i prebaciti na veći tanjir ili tacnu, rasporediti pirinač po čitavoj površini tanjira, u tanjem sloju kako bi se što pre ohladio.
Poh masa
Umutiti jaja, dodati brašno i vodu i žicom sjediniti u homogenu smesu.
U posebnu činijicu sipati prezle.
Oblikovanje
Pre oblikovanja loptica, dlanove namazati ulje (ovo raditi pre oblikovanja svake loptice). Uzeti punu kašiku pirinča, oblikovati u loptu, prstom u sredini napraviti udubljenje pa puniti sosom od mesa (oko 1 puna kašikica fila). Loptu zatvoriti, ubaciti prvo u smesu sa jajima, pa u prezle. Gotove loptice ređati na tacnu obloženu papirom za pečenje.
Prženje
U šerpicu sipatu dosta ulja (koliko da loptice budu cele u ulju) ringlu uključiti na maksimum i pustiti da se ulje zagreje. Kada se ugrejalo, smanjiti na srednju temperaturu i polaki spuštati loptice od pirinča. Pržiti dok ne dobiju tamno braon boju. Vaditi ih šupljom kašikom i ređati na ubrus da se ocede od viška masnoće.
Služiti tople uz sos po želji.
Tagovi