Sastojci

Za 10 osoba

Začinska mešavina

2 supena kašika Senf

2 supena kašika Suvi začin

2 čena Beli luk

po malo So i biber

Meso

1,5 kg Svinjska krmenadla bez kostiju

200 g Suvi vrat ili panceta

10 komad/a Tost hleb

100 g Kačkavalj (koji se ne topi)

Priprema

Priprema začinske mešavine i tosta

Pomešati 2 pune kašike senfa, 2 ravne kašike suvog začina, sitno seckani beli luk, so i biber. Smesa treba da je ujednačen.

Kriškama tost hleba odstraniti koricu, pa svaku iseći na 3 jednaka dela.

Priprema mesa

Meso odvojiti od zaostalih kostiju. Ukloniti eventualne žilice i višak masnoće. Oprati i posušiti papirnim ubrusom. Oštrim nožem po dužini seći "kriške" debljine 1 cm ali ne do kraja (treba da ostane povezano).

"Punjenje" pečenice

Između zareza meso natrljati začinskom mešavinom (otprilike ide po 1 kašičica). Sada u svaki "džep" staviti red suvog vrata, na njega red tost hleba i na kraju red kačkavalja. Raditi polako i pažljivo kako punjenje ne bi ispadalo.

Priprema za pečenje

Kada se završi punjenje, pečenicu zavezati kanapom ili ubaciti u mrežicu za pečenje. Premazati ostatkom začinske mešavine. Položiti na alu foliju i po želji staviti par kolutova crnog luka (nije obavezno). Dobro zatvoriti foliju.

Pečenje

Pleh sa mesom ubaciti u rernu ugrejanu na 200°C i peći oko 1 h i 15 minuta. Otvoriti foliju i vratiti u rernu na još 20-30 minuta, da dobije lepu boju. Ispečeno meso izvaditi iz pleha na oval i pustiti da se sasvim ohladi. Kuhinjskim makazama iseći i ukloniti kanap kojim je meso bilo vezano. Seći oštrim nožem popreko na tanje komade.

Napomena

Umesto svinjskog mesa može se koristiti junetina (but) ili ćureće belo meso. Ljubitelji začinjenije hrane mogu dodati malo tabasko sosa u začinsku mešavinu.