U pripremljeno brašno 700 – 800 g (ostalo se dodaje kasnije u toku mešenja po potrebi u zavisnosti od veličine kašike koju koristite za merenje tečnosti) dodati prašak za pecivo, prstohvat soli, šećer i začin za medenjake (u nedostatku začina za medenjake dodati kašiku cimeta, a zatim sami izabrati kombinaciju začina koju želite dodati u medenjake, kreirajte sami ukus po svojoj želji, mleveni karanfilić, muskatni orah, đumbir u prahu).
Suve sastojke promešati i dodati tečne sastojke, ulje, vodu i med, sve dobro umesiti i sjediniti da se dobije testo koje nije previše tvrdo. Testo razvući na pek papir ili pobrašnjenu površinu na oko 1 cm debljine (ja uvek biram papir kao podlogu, lakše je odvajati kolačiće i ne bude suvišnog brašna po njima) vaditi kolačiće željenih oblika, ili kolutove koji mogu ostati prazni, a može se dodati u sredini lešnik, orah, badem…
Kolačiće ređati u pleh obložen papirom za pečenje, u suprotnom je potrebno pleh nauljiti.
Medenjake peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta (u zavisnosti od jačine vaše rerne), vodeći računa da medenjaci prilikom pečenja ostanu svetliji. Ohlađene medenjake preliti šećernom glazurom belom i obojenom i posuti dekorativne šećerne mrvice, zvezdice, srca.
Od ove mase mogu se dobiti 70 – 80 medenjaka što naravno zavisi od veličine i modle koju koristite za oblikovanje.
Priprema glazure:
Šećer u prahu prosejati da se uklone grudvice, po potrebi ponoviti postupak. U šećer lagano dodavati vrelu vodu i pripremiti šećerni preliv, vodeći računa da ne bude suviše tečan, u tom slučaju glazura ,,klizi,, sa medenjaka. Dodati par kapi limuna i boje po želji. Za dekoraciju upotrebiti kesu, u njoj naliti masu, iseći mali otvor i iscrtati šare na medenjaku po želji, ili jednostavno preliti medenjake, mogu se takođe i utapati u šećernu glazuru, koja se po želji može posuti šarenim mrvicama, tu su naravno i dekorativna srca, zvezdie, cvetići. Tu već možete upotrebiti svoju maštu i naravno obavezno pozvati klince u pomoć ako ih ima u kući, oni su uvek puni ideja oko dekoracije mirisnih medenjaka. To im pruža mogućnost da sami naprave za sebe i prijatelje onakav medenjak kakav su uvek želeli da probaju ili pak poklone svom prijatelju. Biće to pravi doživljaj za sve naravno.
Prelivene medenjake ostaviti u toploj prostoriji da se glazura pre služenja stegne.
Posni medenjaci su odličan izbor za posluženje uz kafu ili čaj u vreme praznika i posta.
Recept za nagradni konkurs: Slatka novogodišnja kuhinja
Sastojci
Za 20 osoba
22 supena kašika ulja,
22 supena kašika vode,
4 supena kašika domaćeg meda,
1 prstohvat/a soli,
800 - 1000 g brašna,
1 kesica/e Dr. Oetker Prašak za pecivo
1 kesica/e začin za medenjake ili
1 kafena kašičica Dr. Oetker Cimet šećer
1/3 kafena kašičica mlevenog muskatnog oraščića,
1/3 kafena kašičica đumbira u prahu.
50 g orašastih plodova.
250 g C Šećer u prahu 250g
2 -3 supena kašika vrele vode,
par kapi limunovog soka,
1/4 kafena kašičica Dr. Oetker Boja za kolače - crvena
1/4 kafena kašičica Dr. Oetker Boja za kolače - plava
1/2 kesica/e Dr. Oetker Šarene mrvice
1/4 kesica/e Dr. Oetker Dekor Mix srca
1/4 kesica/e Dr. Oetker Dekor Mix zvezdice
Naši proizvodi
Priprema
Priprema testa:
U pripremljeno brašno 700 – 800 g (ostalo se dodaje kasnije u toku mešenja po potrebi u zavisnosti od veličine kašike koju koristite za merenje tečnosti) dodati prašak za pecivo, prstohvat soli, šećer i začin za medenjake (u nedostatku začina za medenjake dodati kašiku cimeta, a zatim sami izabrati kombinaciju začina koju želite dodati u medenjake, kreirajte sami ukus po svojoj želji, mleveni karanfilić, muskatni orah, đumbir u prahu).
Suve sastojke promešati i dodati tečne sastojke, ulje, vodu i med, sve dobro umesiti i sjediniti da se dobije testo koje nije previše tvrdo. Testo razvući na pek papir ili pobrašnjenu površinu na oko 1 cm debljine (ja uvek biram papir kao podlogu, lakše je odvajati kolačiće i ne bude suvišnog brašna po njima) vaditi kolačiće željenih oblika, ili kolutove koji mogu ostati prazni, a može se dodati u sredini lešnik, orah, badem…
Kolačiće ređati u pleh obložen papirom za pečenje, u suprotnom je potrebno pleh nauljiti.
Medenjake peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta (u zavisnosti od jačine vaše rerne), vodeći računa da medenjaci prilikom pečenja ostanu svetliji. Ohlađene medenjake preliti šećernom glazurom belom i obojenom i posuti dekorativne šećerne mrvice, zvezdice, srca.
Od ove mase mogu se dobiti 70 – 80 medenjaka što naravno zavisi od veličine i modle koju koristite za oblikovanje.
Priprema glazure:
Šećer u prahu prosejati da se uklone grudvice, po potrebi ponoviti postupak. U šećer lagano dodavati vrelu vodu i pripremiti šećerni preliv, vodeći računa da ne bude suviše tečan, u tom slučaju glazura ,,klizi,, sa medenjaka. Dodati par kapi limuna i boje po želji. Za dekoraciju upotrebiti kesu, u njoj naliti masu, iseći mali otvor i iscrtati šare na medenjaku po želji, ili jednostavno preliti medenjake, mogu se takođe i utapati u šećernu glazuru, koja se po želji može posuti šarenim mrvicama, tu su naravno i dekorativna srca, zvezdie, cvetići. Tu već možete upotrebiti svoju maštu i naravno obavezno pozvati klince u pomoć ako ih ima u kući, oni su uvek puni ideja oko dekoracije mirisnih medenjaka. To im pruža mogućnost da sami naprave za sebe i prijatelje onakav medenjak kakav su uvek želeli da probaju ili pak poklone svom prijatelju. Biće to pravi doživljaj za sve naravno.
Prelivene medenjake ostaviti u toploj prostoriji da se glazura pre služenja stegne.
Posni medenjaci su odličan izbor za posluženje uz kafu ili čaj u vreme praznika i posta.
Tagovi