Sastojci

Za 10 osoba

Potrebno

500 g Kore za pitu

2 komad/a Crni luk

2 komad/a Krompir (veći)

80 g Sojine ljuspice

500 g Šampinjoni

po ukusu So i biber

Preliv

100 ml Ulje

250 ml Pivo

Za posipanje

6 supena kašika Susam

50 g Biljni kačkavalj

Priprema

Priprema fila

Sojine ljuspice potopiti u toplu vodu. Ja sam ovog puta kupila neke baš krupne. Ličile su mi na pečeni kikiriki isečen na listiće, i ispostavilo se da su odlične za pitu.

Luk iseckati i propržiti. Dodati (na krupnije) narendan krompir, a ubrzo zatim i ocedjene sojine ljuspice. Kratko propržiti pa dodati iseckane šampinjone i dinstati dok im sok ne uvri. Ispostavilo se da su drške pečuraka najbolji izbor jer sam dinstanjem samo malo izgubila na količini.

Slaganje i pečenje pite

U podmazan pleh redjati kore i na svaku rasporediti fil osim na poslednje dve. Naravno i prve dve su bez fila, samo poprskane uljem.

Složenu pitu iseći na manje kocke, preliti mešavinom ulja i piva i posuti susamom. Ostaviti sa strane dok se rerna ne ugreje na 250°C. Peći 20 minuta, a zatim smanjiti temperaturu rerne na 200°C i peći je još 20-tak minuta. Vreme pečenja prilagodite svojoj rerni. Treba da je lepo rumena i hrskava odozdo. Ukoliko naglo počne da dobija boju, pokrijte je folijom.

Pečenu pita posuti rendanim posnim kačkavaljem (ne mora).