Papriku oprati pa ispeci na kube ili sporetu. Pecenu papriku stavljati u najlonski dzak ili kesu pa u lonac koji ce te na kraju dobro zatvoriti kako bi se paprika poparila i bolje ljustila. Prohladiti pa lkustiti i odvajati semenke i peteljke. Oljustenu papriku stavljati na cedilku kako bih visak vode se ocedio sto je jako bitno pri kuvanju. Manje ce vam trebati vremena da kuvate.
Kuvanje
Oljuscenu papriku iscepkati na konce ne bas mnogo tanke. Odprilike po 0,5cm. Ja to radim rukama, tako mi je lakse.
U serpu za kuvanje sipati ulje, secer, so i esenciju pa uprzite. Vodite racuna da secer ne porumeni. Sve vreme mesajte kako bi se otopili secer i so. Ne mogu skros da se otope. Onda ubacite papriku nacepkanu. Kuvajte najmanje 1h. Od paprike zavisi koliko ce dugo trajati kuvanje pa Vam ne mogu reci tacno vreme. Kada je ajvar skuvan dodate beli luk. Ja iskreno volim kada ima vise belog luka pa stavim cak i dve glavice. Ako vi ne volite mozete staviti i manje. Jos par minuta sa lukom ukuvati pa skloniti sa vatre. Ajvar sipati u ciste tegle. Tegle uvijati odmah u cebe da tako stoje par dana dok se same ne ohlade, kako bih se pasterizovale. Mozete staviti i salicil ili konzervans.
Sastojci
Za 7 osoba
10 kg Paprika
1 Soljica Soli
1 Soljica Secera
1 Kasika Esencine
750 ml Ulja
1 Klavica Belog luka
Priprema
Pecenje
Papriku oprati pa ispeci na kube ili sporetu. Pecenu papriku stavljati u najlonski dzak ili kesu pa u lonac koji ce te na kraju dobro zatvoriti kako bi se paprika poparila i bolje ljustila. Prohladiti pa lkustiti i odvajati semenke i peteljke. Oljustenu papriku stavljati na cedilku kako bih visak vode se ocedio sto je jako bitno pri kuvanju. Manje ce vam trebati vremena da kuvate.
Kuvanje
Oljuscenu papriku iscepkati na konce ne bas mnogo tanke. Odprilike po 0,5cm. Ja to radim rukama, tako mi je lakse.
U serpu za kuvanje sipati ulje, secer, so i esenciju pa uprzite. Vodite racuna da secer ne porumeni. Sve vreme mesajte kako bi se otopili secer i so. Ne mogu skros da se otope. Onda ubacite papriku nacepkanu. Kuvajte najmanje 1h. Od paprike zavisi koliko ce dugo trajati kuvanje pa Vam ne mogu reci tacno vreme. Kada je ajvar skuvan dodate beli luk. Ja iskreno volim kada ima vise belog luka pa stavim cak i dve glavice. Ako vi ne volite mozete staviti i manje. Jos par minuta sa lukom ukuvati pa skloniti sa vatre. Ajvar sipati u ciste tegle. Tegle uvijati odmah u cebe da tako stoje par dana dok se same ne ohlade, kako bih se pasterizovale. Mozete staviti i salicil ili konzervans.