Recept za nagradni konkurs: Slatka novogodišnja kuhinja

Sastojci

Za 15 osoba

Kore

9 komad/a belanca

200 g šećer

200 g mleveni lešnik

3 supena kašika Dr. Oetker Kakao 80g

3 kafena kašičica Dr. Oetker Prašak za pecivo

6 supena kašika Ulje

Fil (mus) od pomorandže

3 komad/a pomorandža

1 komad/a limun

225 g šećer

9 komad/a žumanca

125 g puter (ili margarin)

500 ml Slatka pavlaka

Ganache

200 ml Slatka pavlaka

200 g čokolada

50 g puter (ili margarin)

Dekoracija

50 g kandirana narandža

2 supena kašika seckani lešnik (po želji)

Naši proizvodi

Priprema

Kore

Peku se 3 kore, tako da je ukupnu količinu sastojaka potrebno podeliti na 3.

Čvrsto umutiti belanca uz postepeno dodavanje šećera.

Pomešati lešnik, kakao, prašak za pecivo, dodati u sneg od belanaca i ulje.

U okruglom kalupu ispeći kore, u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 12-15 min.

Mus od pomorandže

Iscediti pomorandže i limun. Dobijeni sok staviti da se zagreva sa 100g šećera. Pustiti da blago vri dok se zapremina ne smanji za otprilike 1/3.

Izmutiti žumance sa preostalim šećerom i vanil šećerom, dok ne postane svetao i gust krem. Uz mešanje dodavati topao sirup u krem, a zatim prebaciti sve u posudu u kojoj se kuvao sirup, pa kuvati još neko vreme, uz stalno mešanje, dok krem ne postane gust.

Staviti posudu sa skuvanim kremom u veću posudu sa vodom, i mutiti dok se ne ohladi.

Izmiksati dobro puter, dok ne "pobeli". Dodavati kašiku po kašiku u krem od žumanaca, uz stalno mešanje.

Ohladiti krem.

izmiksati slatku pavlaku, dodavati po malo u krem , lagano umešati (ručno!).

Ganache

Zagrejati slatku pavlaku i preliti preko čokolade, dodati i pola pripremljenog putera.

Podeliti na 3 dela ganache.

Ređanje

Kora- ganache-rendana korica narandže-mus-kora-ganache-rendana korica narandže-mus-kora.

Ohladiti tortu, pa malo zagrejati preostali ganache uz dodatak putera, i preliti preko cele torte.

Po želji dekorisati kandiranom narandžom, lešnikom, rendanom čokoladom.