Sastojci

Za 4 osoba

Potrebno:

1,5 kg Šarana

1 komad/a Limuna

2 čena Belog luka

1 supena kašika Semena bundeve

500 g Mladog kuvanog krompira

200 g Šargarepe

150 g Praziluka

0,5 dl Maslinovog ulja

1,5 dl Belog vina

Priprema

Priprema:

Očišćenog šarana začiniti solju, biberom i paprikom tako što se začini dobro utrljaju iznutra i spolja.

Napuniti šarana kriškama limuna i seckanim belim lukom pa staviti u pleh za pečenje.

Oko šarana rasporediti povrće, začiniti ga preliti sa malo ulja, a zatim sve naliti belim vinom i posuti semenom od bundeve. Ostatak limuna iseći na tnke kriške i rasporediti po ribi i povrću. Ja koristim kuvani krompir i sirovo povrće. Šargarepa bude malo tvrđa odnosno oseti se pod zubom. Ako vam to ne odgovra obarite je zajedno sa krompirom pre stavljanja u pleh.

Peći u rerni na 180°C oko 25min. Važno je da je riba dobro termički obrađena. To se jednostavno proverava jer meso treba da bude mekano i da se lako odvaja od kostiju.