Očišćenog šarana začiniti solju, biberom i paprikom tako što se začini dobro utrljaju iznutra i spolja.
Napuniti šarana kriškama limuna i seckanim belim lukom pa staviti u pleh za pečenje.
Oko šarana rasporediti povrće, začiniti ga preliti sa malo ulja, a zatim sve naliti belim vinom i posuti semenom od bundeve. Ostatak limuna iseći na tnke kriške i rasporediti po ribi i povrću. Ja koristim kuvani krompir i sirovo povrće. Šargarepa bude malo tvrđa odnosno oseti se pod zubom. Ako vam to ne odgovra obarite je zajedno sa krompirom pre stavljanja u pleh.
Peći u rerni na 180°C oko 25min. Važno je da je riba dobro termički obrađena. To se jednostavno proverava jer meso treba da bude mekano i da se lako odvaja od kostiju.
Sastojci
Za 4 osoba
1,5 kg Šarana
1 komad/a Limuna
2 čena Belog luka
1 supena kašika Semena bundeve
500 g Mladog kuvanog krompira
200 g Šargarepe
150 g Praziluka
0,5 dl Maslinovog ulja
1,5 dl Belog vina
Priprema
Priprema:
Očišćenog šarana začiniti solju, biberom i paprikom tako što se začini dobro utrljaju iznutra i spolja.
Napuniti šarana kriškama limuna i seckanim belim lukom pa staviti u pleh za pečenje.
Oko šarana rasporediti povrće, začiniti ga preliti sa malo ulja, a zatim sve naliti belim vinom i posuti semenom od bundeve. Ostatak limuna iseći na tnke kriške i rasporediti po ribi i povrću. Ja koristim kuvani krompir i sirovo povrće. Šargarepa bude malo tvrđa odnosno oseti se pod zubom. Ako vam to ne odgovra obarite je zajedno sa krompirom pre stavljanja u pleh.
Peći u rerni na 180°C oko 25min. Važno je da je riba dobro termički obrađena. To se jednostavno proverava jer meso treba da bude mekano i da se lako odvaja od kostiju.