Recept za nagradni konkurs: Slatka novogodišnja kuhinja
Sastojci
Za 10 osoba
Crveni sos (bolonjeze)
500 g
mešanog mlevenog mesa
1 komad/a
veći luk
2-3 komad/a
češnja belog luka
100 g
rendane šargarepe
600 g
sos od paradajza/pire od paradajza/kečapa
1 prstohvat/a
soli
1 prstohvat/a
Biber
Beli sos (bešamel)
4 supena kašika
Ulje
3 supena kašika
putera
2 supena kašika
brašna
3 šolje
mleka
2 šolje
rendanog kačkavalja
1 kafena kašičica
peršuna
1 prstohvat/a
so, biber
Ređanje lazanja
1 pakovanje/a
lazanja (to je pakovanje testa za lazanje od 500 grama)
60 g
kačkavanja - za posipanje
4 supena kašika
parmezan
Priprema
Priprema crvenog sosa
Za crveni sos, u tiganj stavite naseckan luk i ostavite ga nekoliko minuta da se uprži. Zatim dodajte sitno mleveno meso (ako je u komadu isitnite ga) i mešajte, a onda dodajte šargarepu i beli luk, pa sve to mešajte. Za pet do deset minuta stavite sos od paradajza ili pire od paradajza, ako stavljate pira obavezno i jednu šolju vode - biće previše gusto. Ostavite da se krčka na laganoj vatri 20-ak minuta do pola sata.
Priprema belog sosa
Stavite u šerpu ulje i puter, pa kada se otopi dodajte brašno. Mnogo, mnogo je bitnop da non-stop mešate. Ako ne mešate, bešamel je propao - zgrušaće se i neće biti za premazivanje. Kada ste mešali 10 minuta dodajete mnleko, smanjujete vatru i duuugo mešate ponovo. Za 20 minuta će se ujednačiti i postati čvrći i onda dodajete kačkavalj. Znam da deluje gadno, ali nije toliko strašno, samo je poenta da mešate...
Ređanje lazanja
Za lazanje se najčešće koristi tepsija 20 puta 30 santimetara, ali ne mora da bude tako.
Na dno tepsije poređajte testo za lazanje tako da ga ima svuda po tepsiji. Zatim na to dodajete beli sos - premažete sve i onda crveni, pa onda red lazanja i to ponavljate sve dok vam ne nestane testa i sosa. Na vrh samo još jedan red lazanji i stavljate u rernu.
Mnogi kuvaju testo za lazanje pre, ali nemate potrebu. Lazanje se peku sat i po i sve će biti divno.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite 80 - 95 minuta, zavisi od rerne. Ako ste ipak skuvali lazanje (stvarno nije potrebno to) pacite 70 minuta
Recept za nagradni konkurs: Slatka novogodišnja kuhinja
Sastojci
Za 10 osoba
500 g mešanog mlevenog mesa
1 komad/a veći luk
2-3 komad/a češnja belog luka
100 g rendane šargarepe
600 g sos od paradajza/pire od paradajza/kečapa
1 prstohvat/a soli
1 prstohvat/a Biber
4 supena kašika Ulje
3 supena kašika putera
2 supena kašika brašna
3 šolje mleka
2 šolje rendanog kačkavalja
1 kafena kašičica peršuna
1 prstohvat/a so, biber
1 pakovanje/a lazanja (to je pakovanje testa za lazanje od 500 grama)
60 g kačkavanja - za posipanje
4 supena kašika parmezan
Priprema
Priprema crvenog sosa
Za crveni sos, u tiganj stavite naseckan luk i ostavite ga nekoliko minuta da se uprži. Zatim dodajte sitno mleveno meso (ako je u komadu isitnite ga) i mešajte, a onda dodajte šargarepu i beli luk, pa sve to mešajte. Za pet do deset minuta stavite sos od paradajza ili pire od paradajza, ako stavljate pira obavezno i jednu šolju vode - biće previše gusto. Ostavite da se krčka na laganoj vatri 20-ak minuta do pola sata.
Priprema belog sosa
Stavite u šerpu ulje i puter, pa kada se otopi dodajte brašno. Mnogo, mnogo je bitnop da non-stop mešate. Ako ne mešate, bešamel je propao - zgrušaće se i neće biti za premazivanje. Kada ste mešali 10 minuta dodajete mnleko, smanjujete vatru i duuugo mešate ponovo. Za 20 minuta će se ujednačiti i postati čvrći i onda dodajete kačkavalj. Znam da deluje gadno, ali nije toliko strašno, samo je poenta da mešate...
Ređanje lazanja
Za lazanje se najčešće koristi tepsija 20 puta 30 santimetara, ali ne mora da bude tako.
Na dno tepsije poređajte testo za lazanje tako da ga ima svuda po tepsiji. Zatim na to dodajete beli sos - premažete sve i onda crveni, pa onda red lazanja i to ponavljate sve dok vam ne nestane testa i sosa. Na vrh samo još jedan red lazanji i stavljate u rernu.
Mnogi kuvaju testo za lazanje pre, ali nemate potrebu. Lazanje se peku sat i po i sve će biti divno.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite 80 - 95 minuta, zavisi od rerne. Ako ste ipak skuvali lazanje (stvarno nije potrebno to) pacite 70 minuta
Tagovi