Recept za nagradni konkurs: Slatka novogodišnja kuhinja

Sastojci

Za 10 osoba

Crveni sos (bolonjeze)

500 g mešanog mlevenog mesa

1 komad/a veći luk

2-3 komad/a češnja belog luka

100 g rendane šargarepe

600 g sos od paradajza/pire od paradajza/kečapa

1 prstohvat/a soli

1 prstohvat/a Biber

Beli sos (bešamel)

4 supena kašika Ulje

3 supena kašika putera

2 supena kašika brašna

3 šolje mleka

2 šolje rendanog kačkavalja

1 kafena kašičica peršuna

1 prstohvat/a so, biber

Ređanje lazanja

1 pakovanje/a lazanja (to je pakovanje testa za lazanje od 500 grama)

60 g kačkavanja - za posipanje

4 supena kašika parmezan

Priprema

Priprema crvenog sosa

Za crveni sos, u tiganj stavite naseckan luk i ostavite ga nekoliko minuta da se uprži. Zatim dodajte sitno mleveno meso (ako je u komadu isitnite ga) i mešajte, a onda dodajte šargarepu i beli luk, pa sve to mešajte. Za pet do deset minuta stavite sos od paradajza ili pire od paradajza, ako stavljate pira obavezno i jednu šolju vode - biće previše gusto. Ostavite da se krčka na laganoj vatri 20-ak minuta do pola sata.

Priprema belog sosa

Stavite u šerpu ulje i puter, pa kada se otopi dodajte brašno. Mnogo, mnogo je bitnop da non-stop mešate. Ako ne mešate, bešamel je propao - zgrušaće se i neće biti za premazivanje. Kada ste mešali 10 minuta dodajete mnleko, smanjujete vatru i duuugo mešate ponovo. Za 20 minuta će se ujednačiti i postati čvrći i onda dodajete kačkavalj. Znam da deluje gadno, ali nije toliko strašno, samo je poenta da mešate...

Ređanje lazanja

Za lazanje se najčešće koristi tepsija 20 puta 30 santimetara, ali ne mora da bude tako.

Na dno tepsije poređajte testo za lazanje tako da ga ima svuda po tepsiji. Zatim na to dodajete beli sos - premažete sve i onda crveni, pa onda red lazanja i to ponavljate sve dok vam ne nestane testa i sosa. Na vrh samo još jedan red lazanji i stavljate u rernu.

Mnogi kuvaju testo za lazanje pre, ali nemate potrebu. Lazanje se peku sat i po i sve će biti divno.

Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite 80 - 95 minuta, zavisi od rerne. Ako ste ipak skuvali lazanje (stvarno nije potrebno to) pacite 70 minuta