Svežu cveklu dobro oprati, ali joj ne seći vrhove niti korenčiće da se ne povredi opna korena, da ne bi ispustila boju tokom kuvanja.
Skuvati je, da vri oko 15 minuta, zavisi i od toga koliko je krupna. Sitnije cvekle će se brže skuvati. Kada bude gotova, staviti je pod mlaz hladne vode i lagano oguliti kožicu. Iseći na komade i začiniti sa solju i sirćetom. Ko voli može da stavi i ulje, mada po meni ono menja ukus i lepša je bez ulja.
Sastojci
Za 10 osoba
1 kg Sveža cvekla
0,2 dl Sirće
1 kafena kašičica So
Priprema
Kuvanje
Svežu cveklu dobro oprati, ali joj ne seći vrhove niti korenčiće da se ne povredi opna korena, da ne bi ispustila boju tokom kuvanja.
Skuvati je, da vri oko 15 minuta, zavisi i od toga koliko je krupna. Sitnije cvekle će se brže skuvati. Kada bude gotova, staviti je pod mlaz hladne vode i lagano oguliti kožicu. Iseći na komade i začiniti sa solju i sirćetom. Ko voli može da stavi i ulje, mada po meni ono menja ukus i lepša je bez ulja.
Tagovi