U činiji naliti toplo mleko, ubaciti 1 malo pakovanje svežeg kvasca, malu kašičicu šećera, par kašika brašna da pokrene kvasac. Kada kvasac krene da radi, dodati 2 jaja, so, 150 ml ulja i 600 g brašna, toliko da ostane meko testo. Prekriti testo u činiji i pustiti da nadodje. Testo zatim prebaciti na sto posut brašnom i premesiti lagano. Podeliti na 5 delova,
Svaki deo razvući u pravougaoni oblik i na njega ravnomerno rendati margarin. Jedan margarin je dovoljan za sve delove, unapred podeliti sa svaki deo bude jednak. Testo umotati u rolat i redjati u obliku slova S u okrugli pleh i dublju šerpu za pogače, koju ste premazali margarinom dole i sa strana . Krenuti redjanje od centra, a ostale delove jedan za drugim, kao na slici. Malo otopljenog margarina i jedno žumance razmutiti i premazati pogaču. Posuti susasmom i peći na temperaturi od 220 stepeni 30-40 minuta. Pogača će se udvostručiti i dobiti lepu boju. Ako se odvaja od posude, onda ste sigurni da je gotova. Možete je ostaviti i u zatvorenoj i isključenoj pećnici da se još malo odmori. Svako testo koje se na ovaj način radi trebalo bi da bude lagano i vazdušasto.
Testo se može formirati i po sopstvenoj želji, tako da od istog testa možete kreirati uvek različite pogače.
Sastojci
Za 15 osoba
1 malo pakovanje/a svežeg kvasca
300 ml mleka
1 kafena kašičica šećera
2 komad/a jaja
150 ml ulja
2 kafena kašičica soli
800 g brašna T-400 meko
250 g margarina
2 supena kašika susama
Priprema
Priprema testa
U činiji naliti toplo mleko, ubaciti 1 malo pakovanje svežeg kvasca, malu kašičicu šećera, par kašika brašna da pokrene kvasac. Kada kvasac krene da radi, dodati 2 jaja, so, 150 ml ulja i 600 g brašna, toliko da ostane meko testo. Prekriti testo u činiji i pustiti da nadodje. Testo zatim prebaciti na sto posut brašnom i premesiti lagano. Podeliti na 5 delova,
Svaki deo razvući u pravougaoni oblik i na njega ravnomerno rendati margarin. Jedan margarin je dovoljan za sve delove, unapred podeliti sa svaki deo bude jednak. Testo umotati u rolat i redjati u obliku slova S u okrugli pleh i dublju šerpu za pogače, koju ste premazali margarinom dole i sa strana . Krenuti redjanje od centra, a ostale delove jedan za drugim, kao na slici. Malo otopljenog margarina i jedno žumance razmutiti i premazati pogaču. Posuti susasmom i peći na temperaturi od 220 stepeni 30-40 minuta. Pogača će se udvostručiti i dobiti lepu boju. Ako se odvaja od posude, onda ste sigurni da je gotova. Možete je ostaviti i u zatvorenoj i isključenoj pećnici da se još malo odmori. Svako testo koje se na ovaj način radi trebalo bi da bude lagano i vazdušasto.
Testo se može formirati i po sopstvenoj želji, tako da od istog testa možete kreirati uvek različite pogače.