Recept za nagradni konkurs: Fiesta najfinijeg testa!

Sastojci

Za 1 osoba

Testo

100 g brašna

3 supena kašika Dr. Oetker Gustin

1 kafena kašičica soli

oko 80 ml vode

Za bojenje i dekoraciju

1-2 supena kašika Dr. Oetker Kakao 80g

1 supena kašika kurkume u prahu

1/2 kesice biber zrna

Naši proizvodi

Priprema

Priprema

Pomešati sve sastojke, vodu dodavati postepeno, mešati i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Testo uviti u providnu foliju i ostaviti 15 minuta.

Deo testa oklagijom razvući na pobrašnjenoj podlozi. Ukrase po testu iscrtavati vrhom noža a zatim ih polako seći nožem i odlagati na papir za pečenje. Na ovaj način prave se listovi (na koje se kasnije mogu dodati ruže ili grozdovi), krst, knjiga i sl. U deo testa od koga se prave listovi može se dodati kakao, kako bi oni imali braon boju i asocirali na badnjak.

Grozd se pravi tako što se od testa oblikuju male kuglice koje se ređaju na jedan veći list, a ruše tako što se naprave krugovi koji se stave u niz tako da svaki sledeći malo prelazi preko prethodnog, a zatim se taj niz urola. U sredinu ruže može se staviti zrno bibera.

Da bi se dobila ptica potrebno je rukama oblikovati valjak od testa (dužine 10-15cm) koji se zatim veže u čvor, a rukom se oblikuje kljun ptice. Oči se prave od zrna bibera.

Klas žita se pravi tako što se mali valjak od testa zaseca makazicama sa obe strane, a klas kukuruza tako što se na valjku iscrtaju uzdužne i poprečne linije. U testo od koga se pravi klas kukuruza može se dodati kurkuma kako bi ono bilo žuto.

Ukrasi se mogu praviti i uz pomoć plastičnih modlica, a najvažniji ukras dobija se utiskivanjem pečata-prosfornika.

Ukrase lepiti na pogaču mešavinom vode i brašna. Kada se pogača peče prekriti je prvih desetak minuta aluminijumskom folijom kako ukrasi ne bi potamneli.