Pomešati sve sastojke, vodu dodavati postepeno, mešati i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Testo uviti u providnu foliju i ostaviti 15 minuta.
Deo testa oklagijom razvući na pobrašnjenoj podlozi. Ukrase po testu iscrtavati vrhom noža a zatim ih polako seći nožem i odlagati na papir za pečenje. Na ovaj način prave se listovi (na koje se kasnije mogu dodati ruže ili grozdovi), krst, knjiga i sl. U deo testa od koga se prave listovi može se dodati kakao, kako bi oni imali braon boju i asocirali na badnjak.
Grozd se pravi tako što se od testa oblikuju male kuglice koje se ređaju na jedan veći list, a ruše tako što se naprave krugovi koji se stave u niz tako da svaki sledeći malo prelazi preko prethodnog, a zatim se taj niz urola. U sredinu ruže može se staviti zrno bibera.
Da bi se dobila ptica potrebno je rukama oblikovati valjak od testa (dužine 10-15cm) koji se zatim veže u čvor, a rukom se oblikuje kljun ptice. Oči se prave od zrna bibera.
Klas žita se pravi tako što se mali valjak od testa zaseca makazicama sa obe strane, a klas kukuruza tako što se na valjku iscrtaju uzdužne i poprečne linije. U testo od koga se pravi klas kukuruza može se dodati kurkuma kako bi ono bilo žuto.
Ukrasi se mogu praviti i uz pomoć plastičnih modlica, a najvažniji ukras dobija se utiskivanjem pečata-prosfornika.
Ukrase lepiti na pogaču mešavinom vode i brašna. Kada se pogača peče prekriti je prvih desetak minuta aluminijumskom folijom kako ukrasi ne bi potamneli.
Recept za nagradni konkurs: Fiesta najfinijeg testa!
Sastojci
Za 1 osoba
100 g brašna
3 supena kašika Dr. Oetker Gustin
1 kafena kašičica soli
oko 80 ml vode
1-2 supena kašika Dr. Oetker Kakao 80g
1 supena kašika kurkume u prahu
1/2 kesice biber zrna
Naši proizvodi
Priprema
Priprema
Pomešati sve sastojke, vodu dodavati postepeno, mešati i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Testo uviti u providnu foliju i ostaviti 15 minuta.
Deo testa oklagijom razvući na pobrašnjenoj podlozi. Ukrase po testu iscrtavati vrhom noža a zatim ih polako seći nožem i odlagati na papir za pečenje. Na ovaj način prave se listovi (na koje se kasnije mogu dodati ruže ili grozdovi), krst, knjiga i sl. U deo testa od koga se prave listovi može se dodati kakao, kako bi oni imali braon boju i asocirali na badnjak.
Grozd se pravi tako što se od testa oblikuju male kuglice koje se ređaju na jedan veći list, a ruše tako što se naprave krugovi koji se stave u niz tako da svaki sledeći malo prelazi preko prethodnog, a zatim se taj niz urola. U sredinu ruže može se staviti zrno bibera.
Da bi se dobila ptica potrebno je rukama oblikovati valjak od testa (dužine 10-15cm) koji se zatim veže u čvor, a rukom se oblikuje kljun ptice. Oči se prave od zrna bibera.
Klas žita se pravi tako što se mali valjak od testa zaseca makazicama sa obe strane, a klas kukuruza tako što se na valjku iscrtaju uzdužne i poprečne linije. U testo od koga se pravi klas kukuruza može se dodati kurkuma kako bi ono bilo žuto.
Ukrasi se mogu praviti i uz pomoć plastičnih modlica, a najvažniji ukras dobija se utiskivanjem pečata-prosfornika.
Ukrase lepiti na pogaču mešavinom vode i brašna. Kada se pogača peče prekriti je prvih desetak minuta aluminijumskom folijom kako ukrasi ne bi potamneli.
Tagovi