Zagrejati mleko, staviti kvasac i šećer, zatim kašiku brašna. Ostaviti da odstoji, i kvasac se aktivira. Umutiti jaja i dodati ih u aktiviran kvasac.
U plastičnoj vangli umutiti suve sastojke, sipati mleko sa kvascem i jajima, sve sjediniti i lepo izraditi testo. Ostaviti da testo odstoji pola sata, da miruje i nadolazi. Nakon pola sata ponovo varjačom izraditi testo.
Ostaviti još sat vremena da testo nadolazi. Testo treba da stoji na toplom mestu, prekriveno krpom ili providnom folijom.
Kada je testo nadošlo, preradi se još jednom na kuhinjskoj radnoj površini. Podeliti testo na jednu najveću jufku, 4 srednje jufke i nekoliko malih.
Mešenje kolača
Ova količina testa je dovoljna za manji slavski kolač, i peče se u okruglom pleh kalupu.
Prvo se pravi podloga za kolač, zatim 4 jufke i na kraju pletenica koja simbolizuje krst i stoji na sredini kolača, i deli kolač na četiri dela. Na kraju se pravi pletenica koja obavija kolač.
Ovako napravljen kolač miruje u kalupu dok testo ne počne da nadolazi.
Figurice za slavski kolač
Figurice se prave dan ranije od beskvasnog testa.
Svaka od figurica ima svoju simboliku vezanu za zdravlje, napredak i blagostanje domaćinstva.
Pečenje
Na gotov kolač poređaju se ukrasi za kolač, premaže se žumancetom i peče na temperaturi od 200 stepeni C nekih 40 min.
Kad porumeni kolač može da se prekrije papirom za pečenje da ne pregori.
Recept za nagradni konkurs: Fiesta najfinijeg testa!
Sastojci
Za 20 osoba
500 g Brašno T-500
20 g svežeg kvasca
1 prstohvat/a C Soda bikarbona
1/2 kafena kašičica Dr. Oetker Prašak za pecivo
1 kafena kašičica soli
2 komad/a jaja
1 kafena kašičica šećera
220 ml vode
50 ml mleka
50 ml ulja
1 nekoliko figurice za slavski kolač
Naši proizvodi
Priprema
Testo
Zagrejati mleko, staviti kvasac i šećer, zatim kašiku brašna. Ostaviti da odstoji, i kvasac se aktivira. Umutiti jaja i dodati ih u aktiviran kvasac.
U plastičnoj vangli umutiti suve sastojke, sipati mleko sa kvascem i jajima, sve sjediniti i lepo izraditi testo. Ostaviti da testo odstoji pola sata, da miruje i nadolazi. Nakon pola sata ponovo varjačom izraditi testo.
Ostaviti još sat vremena da testo nadolazi. Testo treba da stoji na toplom mestu, prekriveno krpom ili providnom folijom.
Kada je testo nadošlo, preradi se još jednom na kuhinjskoj radnoj površini. Podeliti testo na jednu najveću jufku, 4 srednje jufke i nekoliko malih.
Mešenje kolača
Ova količina testa je dovoljna za manji slavski kolač, i peče se u okruglom pleh kalupu.
Prvo se pravi podloga za kolač, zatim 4 jufke i na kraju pletenica koja simbolizuje krst i stoji na sredini kolača, i deli kolač na četiri dela. Na kraju se pravi pletenica koja obavija kolač.
Ovako napravljen kolač miruje u kalupu dok testo ne počne da nadolazi.
Figurice za slavski kolač
Figurice se prave dan ranije od beskvasnog testa.
Svaka od figurica ima svoju simboliku vezanu za zdravlje, napredak i blagostanje domaćinstva.
Pečenje
Na gotov kolač poređaju se ukrasi za kolač, premaže se žumancetom i peče na temperaturi od 200 stepeni C nekih 40 min.
Kad porumeni kolač može da se prekrije papirom za pečenje da ne pregori.
Tagovi