Sastojci

Za 30 osoba

Testo

250 ml vode

125 ml ulja

2 kafena kašičica šećera

1 prstohvat/a soli

5 komad/a jaja

Fil

1 l mleka

6 supena kašika šećera

2 kafena kašičica Dr. Oetker Aroma vanila

4 supena kašika C Čvrstin

2 supena kašika Brašno T-400

2 komad/a jaja

150 g maslaca

Preliv

100 g čokolade

- malo ulja

Naši proizvodi

Priprema

Priprema testa

Prokuvati 125 ml ulja i 250 ml vode sa 3 kašičice šećera i prstohvatom soli. Kada Provri skloniti sa vatre, dodati 150 g brašna i dobro izmešati. Vratiti na ringlu na kratko uz konstantno mešanje. Kada se smesa lepo odvaja od šerpe skloniti sa šporeta. U vruće testo dodati 5 jaja (jedno po jedno) i mutiti da se dobije glatka kompaktna masa. Kašikom ili dresir kesom odvojiti krofnice na ppir za pečenje u željenoj veličini. Zagrejati rernu na 200° i peći dok ne narastu i ne dobiju željenu boju, potom smanjivati temperaturu i peći dok se korica ne "osuši". Tokom pečenja nikako ne otvarati rernu.

Priprema fila

Od litra mleka odvojiti oko 100 ml, a ostatak staviti da se greje. U posudi izmešati puding, šećer, vanilin šećer, gustin i brašno, pa dodati umućena jaja, aromu vanile i 100 ml mleka i sve sjediniti u glatku masu bez grudvica. Kada mleko dođe do tačke ključanja, skloniti šerpu sa vatre i sipati prethodno dobijenu smesu sve vreme mešajući žicom za mućenje. Vratite na ringlu i prokuvajte dok se ne zgusne. Preporučljivo je fil kuvati na pari.

Kada se krem ohladi, mikserom ga umutite zajendo sa maslacem.

Filovanje i preliv

Probušiti rupicu sa donje strane eklera i puniti špricem dok ne osetite da je potpuno pun ili fil počne da izlazi.

Otopiti čokoladu sa malo ulja i umakati gornju stranu eklera.