Prokuvati 125 ml ulja i 250 ml vode sa 3 kašičice šećera i prstohvatom soli. Kada Provri skloniti sa vatre, dodati 150 g brašna i dobro izmešati. Vratiti na ringlu na kratko uz konstantno mešanje. Kada se smesa lepo odvaja od šerpe skloniti sa šporeta. U vruće testo dodati 5 jaja (jedno po jedno) i mutiti da se dobije glatka kompaktna masa. Kašikom ili dresir kesom odvojiti krofnice na ppir za pečenje u željenoj veličini. Zagrejati rernu na 200° i peći dok ne narastu i ne dobiju željenu boju, potom smanjivati temperaturu i peći dok se korica ne "osuši". Tokom pečenja nikako ne otvarati rernu.
Priprema fila
Od litra mleka odvojiti oko 100 ml, a ostatak staviti da se greje. U posudi izmešati puding, šećer, vanilin šećer, gustin i brašno, pa dodati umućena jaja, aromu vanile i 100 ml mleka i sve sjediniti u glatku masu bez grudvica. Kada mleko dođe do tačke ključanja, skloniti šerpu sa vatre i sipati prethodno dobijenu smesu sve vreme mešajući žicom za mućenje. Vratite na ringlu i prokuvajte dok se ne zgusne. Preporučljivo je fil kuvati na pari.
Kada se krem ohladi, mikserom ga umutite zajendo sa maslacem.
Filovanje i preliv
Probušiti rupicu sa donje strane eklera i puniti špricem dok ne osetite da je potpuno pun ili fil počne da izlazi.
Otopiti čokoladu sa malo ulja i umakati gornju stranu eklera.
Sastojci
Za 30 osoba
250 ml vode
125 ml ulja
2 kafena kašičica šećera
1 prstohvat/a soli
5 komad/a jaja
1 l mleka
1 kesica/e C Puding sa ukusom vanilina
6 supena kašika šećera
2 kesica/e C Vanilin šećer
2 kafena kašičica Dr. Oetker Aroma vanila
4 supena kašika C Čvrstin
2 supena kašika Brašno T-400
2 komad/a jaja
150 g maslaca
100 g čokolade
- malo ulja
Naši proizvodi
Priprema
Priprema testa
Prokuvati 125 ml ulja i 250 ml vode sa 3 kašičice šećera i prstohvatom soli. Kada Provri skloniti sa vatre, dodati 150 g brašna i dobro izmešati. Vratiti na ringlu na kratko uz konstantno mešanje. Kada se smesa lepo odvaja od šerpe skloniti sa šporeta. U vruće testo dodati 5 jaja (jedno po jedno) i mutiti da se dobije glatka kompaktna masa. Kašikom ili dresir kesom odvojiti krofnice na ppir za pečenje u željenoj veličini. Zagrejati rernu na 200° i peći dok ne narastu i ne dobiju željenu boju, potom smanjivati temperaturu i peći dok se korica ne "osuši". Tokom pečenja nikako ne otvarati rernu.
Priprema fila
Od litra mleka odvojiti oko 100 ml, a ostatak staviti da se greje. U posudi izmešati puding, šećer, vanilin šećer, gustin i brašno, pa dodati umućena jaja, aromu vanile i 100 ml mleka i sve sjediniti u glatku masu bez grudvica. Kada mleko dođe do tačke ključanja, skloniti šerpu sa vatre i sipati prethodno dobijenu smesu sve vreme mešajući žicom za mućenje. Vratite na ringlu i prokuvajte dok se ne zgusne. Preporučljivo je fil kuvati na pari.
Kada se krem ohladi, mikserom ga umutite zajendo sa maslacem.
Filovanje i preliv
Probušiti rupicu sa donje strane eklera i puniti špricem dok ne osetite da je potpuno pun ili fil počne da izlazi.
Otopiti čokoladu sa malo ulja i umakati gornju stranu eklera.