Sastojci

Za 4 osoba

Smesa

600 g Mesano mleveno meso

3 komad/a Crni luk

1 ravna kasika So

1 komad/a Susena slanina

1 Manja solja Beli pirinac

Oko 1.5 kg Glavice ili listova kiselog kupusa

1 kafena kašičica Biber

Fil

1 kasika Brasno

1 kasika Aleva paprika

1 dl Ulje

Priprema

Priprema

Dakle,za pocetnike manja kolicina za probu 😊 (od ove kolicine ispada oko 15-ak sarmi). Uprziti crni luk pa dodati meso,posoliti(ne previse jer kupus moze i pored pranja biti dovoljno slan) i pobiberiti(biber sa belim lukom daje poseban smek mesu).Ubaciti (opran,ocedjen,sirov) pirinac i po zelji malu kasicicu suldzuk aleve paprike (opet,daje smek) i sve to proprziti.

Uvijanje sarmi

Odvojiti listove kupusa,oprati,deblje delove stanjiti nozem,zatim smesu staviti otprilike po sredini oko kasiku i po,uvijati po principu gore-levo-desno-dole i ubaciti taj deo ka unutra (ili imate masinu za motanje sarmi ili vec imate svoj nacin).

Priprema za kuvanje

Dno serpe podmazati uljem ili mascu,staviti par lista kupusa da prekriju dno,preko njih rasporediti oko 3 parceta isecene suve slanine,redjati sarme jednu do druge i izmedju njih rasporediti jos 3-4 parceta slanine.Moze se staviti 2-3 parceta odozgo i prekriti listovima kupusa na kraju.

Kuvanje

Serpu otprilike napuniti vodom tek malo vise od polovine.Listovi kupusa odozgo drzace sarmu da se ne podigne tokom krckanja.Mogu se krckati na ringli ne ispod 3 sata na tihoj vatri uz stalno dosipanje vode ili u rerni pod folijom na oko 180-200 stepeni,opet,ne ispod 3 sata.

Zaprska

Kako ko voli-pred kraj krckanja podgrejati ulje na tiganju pa uprziti brasno i dodati slatke aleve(smesa ne treba biti gusta) Pomeriti listove kupusa koji su prekrivali sarmu,polako preliti i kuvati jos oko pola sata (dobice lepu crvenkastu boju).