Recept za nagradni konkurs: Čokolada, ljubav i moj tajni sastojak!
Sastojci
Za 10 osoba
Sirup
4 Šolje
Šećer
2 Šolje
Med
2 Šolje
Voda
1 Štapić
Cimet
3 supena kašika
Limun (Limunov sok)
Za baklavu
750 g
Tanke kore za baklavu
250 g
Mleveni pistaci
250 g
Mleveni orasi
2 supena kašika
Prezle
1 supena kašika
Muskatni oraščić
1 kafena kašičica
Cimet
1 komad/a
Rendane kore od narandze
1 supena kašika
Proprženog susama pa potom smeljanog
0 ml
Ulje po potrebi
Priprema
Sirup
Pre pripreme baklave stavite da vam se kuva preliv. Povremeno ga pogledajte, jer će zbog meda brzo postati gust.
1
U većoj posudi izmešajte mlevene pistaće, orahe, prezle, muskatni oraščić i koru pomorandže.
2
Od cele količine kora odvojte 6 komada, svaku koru osim poslednje ravnomerno namažite uljem pomoću četkice (veoma je važno da premažete svaki delić kore, u suprotnom će vam se kore slepiti na mestu gde nisu premazane).
3
Na koru nanesite po dužini nekoliko kašika fila, zavrnite krajeve i polako urolajte koru. Postupak ponavljajte sve dok ne utrošite kore i fil.
4
Urolane baklave poređajte u pleh i isecite ih na širinu dva prsta.
Pecite na 180° dok ne dobiju lepu svetlobraon boju.
5
Vruće baklave prelijte gotovim prelivom i ostavite ih najbolje preko noći da upiju preliv.
Recept za nagradni konkurs: Čokolada, ljubav i moj tajni sastojak!
Sastojci
Za 10 osoba
4 Šolje Šećer
2 Šolje Med
2 Šolje Voda
1 Štapić Cimet
3 supena kašika Limun (Limunov sok)
750 g Tanke kore za baklavu
250 g Mleveni pistaci
250 g Mleveni orasi
2 supena kašika Prezle
1 supena kašika Muskatni oraščić
1 kafena kašičica Cimet
1 komad/a Rendane kore od narandze
1 supena kašika Proprženog susama pa potom smeljanog
0 ml Ulje po potrebi
Priprema
Sirup
Pre pripreme baklave stavite da vam se kuva preliv. Povremeno ga pogledajte, jer će zbog meda brzo postati gust.
1
U većoj posudi izmešajte mlevene pistaće, orahe, prezle, muskatni oraščić i koru pomorandže.
2
Od cele količine kora odvojte 6 komada, svaku koru osim poslednje ravnomerno namažite uljem pomoću četkice (veoma je važno da premažete svaki delić kore, u suprotnom će vam se kore slepiti na mestu gde nisu premazane).
3
Na koru nanesite po dužini nekoliko kašika fila, zavrnite krajeve i polako urolajte koru. Postupak ponavljajte sve dok ne utrošite kore i fil.
4
Urolane baklave poređajte u pleh i isecite ih na širinu dva prsta.
Pecite na 180° dok ne dobiju lepu svetlobraon boju.
5
Vruće baklave prelijte gotovim prelivom i ostavite ih najbolje preko noći da upiju preliv.
Tagovi