Recept za nagradni konkurs: Čokolada, ljubav i moj tajni sastojak!

Sastojci

Za 10 osoba

Sirup

4 Šolje Šećer

2 Šolje Med

2 Šolje Voda

1 Štapić Cimet

3 supena kašika Limun (Limunov sok)

Za baklavu

750 g Tanke kore za baklavu

250 g Mleveni pistaci

250 g Mleveni orasi

2 supena kašika Prezle

1 supena kašika Muskatni oraščić

1 kafena kašičica Cimet

1 komad/a Rendane kore od narandze

1 supena kašika Proprženog susama pa potom smeljanog

0 ml Ulje po potrebi

Priprema

Sirup

Pre pripreme baklave stavite da vam se kuva preliv. Povremeno ga pogledajte, jer će zbog meda brzo postati gust.

1

U većoj posudi izmešajte mlevene pistaće, orahe, prezle, muskatni oraščić i koru pomorandže.

2

Od cele količine kora odvojte 6 komada, svaku koru osim poslednje ravnomerno namažite uljem pomoću četkice (veoma je važno da premažete svaki delić kore, u suprotnom će vam se kore slepiti na mestu gde nisu premazane).

3

Na koru nanesite po dužini nekoliko kašika fila, zavrnite krajeve i polako urolajte koru. Postupak ponavljajte sve dok ne utrošite kore i fil.

4

Urolane baklave poređajte u pleh i isecite ih na širinu dva prsta.

Pecite na 180° dok ne dobiju lepu svetlobraon boju.

5

Vruće baklave prelijte gotovim prelivom i ostavite ih najbolje preko noći da upiju preliv.