Komade zaleđenog lososa ostavite u frižideru preko noći da se odlede. Ujutru ih operite i prebacite u posudu, pomešajte sa začinima Vegetom, svežim peršunom (ja ga nisam imala pa sam koristila suv), sitno naseckanim belim lukom, kolutovima jednog limuna i mandarine ili pomorandže. Ostavite neka odstoji u frižideru neko vreme dok pripremite dresing, a može i duže.
U manjoj posudi pomešajte 150 ml soja sos, sok od 1/2 pomorandže i kašičicom meda. Zagrevajte na tihoj vatri dok se sadržaj ne prepolovi. Prohladite i premažite komade lososa ovim dresingom.
Ukoliko želite da imate dresing i za prelivanje servirane ribe, odmah duplirajte meru i u tom slučaju ostavite polovinu za kasnije.
Naseckajte omiljeno povrće, začinite ga, prelijte sa malo ulja, izmešajte i poređajte u posudu u kojoj ćete peći. Preko povrća poređajte komade ribe. Ako volite da meso i pivrće ostanu sočni, pecite ih prekrivene folijom na 200 stepeni oko 50 minuta.
Sastojci
Za 2 osoba
360 g Odleđeni losos
300 g Očišćeni krompir
200 g Očišćena šargarepa
2-3 komad/a Čen belog lika
1 komad/a Pomorandža
1 komad/a Limun
1/2 komad/a Svež peršun ili suv
1/2 kafena kašičica Mleveni biber
2 supena kašika Vegeta
150 ml Soja sos
50 ml Sok od jedne polovine pomorandze
1 kafena kašičica Med
5 supena kašika Ulje
Priprema
Priprema lososa
Komade zaleđenog lososa ostavite u frižideru preko noći da se odlede. Ujutru ih operite i prebacite u posudu, pomešajte sa začinima Vegetom, svežim peršunom (ja ga nisam imala pa sam koristila suv), sitno naseckanim belim lukom, kolutovima jednog limuna i mandarine ili pomorandže. Ostavite neka odstoji u frižideru neko vreme dok pripremite dresing, a može i duže.
U manjoj posudi pomešajte 150 ml soja sos, sok od 1/2 pomorandže i kašičicom meda. Zagrevajte na tihoj vatri dok se sadržaj ne prepolovi. Prohladite i premažite komade lososa ovim dresingom.
Ukoliko želite da imate dresing i za prelivanje servirane ribe, odmah duplirajte meru i u tom slučaju ostavite polovinu za kasnije.
Naseckajte omiljeno povrće, začinite ga, prelijte sa malo ulja, izmešajte i poređajte u posudu u kojoj ćete peći. Preko povrća poređajte komade ribe. Ako volite da meso i pivrće ostanu sočni, pecite ih prekrivene folijom na 200 stepeni oko 50 minuta.
Uživajte 👩🏻🍳
Tagovi