Sastojci

Za 2 osoba

Potrebni sastojci za pripremu lososa

360 g Odleđeni losos

300 g Očišćeni krompir

200 g Očišćena šargarepa

2-3 komad/a Čen belog lika

1 komad/a Pomorandža

1 komad/a Limun

1/2 komad/a Svež peršun ili suv

1/2 kafena kašičica Mleveni biber

2 supena kašika Vegeta

150 ml Soja sos

50 ml Sok od jedne polovine pomorandze

1 kafena kašičica Med

5 supena kašika Ulje

Priprema

Priprema lososa

Komade zaleđenog lososa ostavite u frižideru preko noći da se odlede. Ujutru ih operite i prebacite u posudu, pomešajte sa začinima Vegetom, svežim peršunom (ja ga nisam imala pa sam koristila suv), sitno naseckanim belim lukom, kolutovima jednog limuna i mandarine ili pomorandže. Ostavite  neka odstoji u frižideru neko vreme dok pripremite dresing, a može i duže.

U manjoj posudi pomešajte 150 ml soja sos, sok od 1/2 pomorandže i kašičicom meda. Zagrevajte na tihoj vatri dok se sadržaj ne prepolovi. Prohladite i premažite komade lososa ovim dresingom.

Ukoliko želite da imate dresing i za prelivanje servirane ribe, odmah duplirajte meru i u tom slučaju ostavite polovinu za kasnije.

Naseckajte omiljeno povrće, začinite ga,  prelijte sa malo ulja, izmešajte i poređajte u posudu u kojoj ćete peći. Preko povrća poređajte komade ribe. Ako volite da meso i pivrće ostanu sočni, pecite ih prekrivene folijom na 200 stepeni oko 50 minuta.

Uživajte 👩🏻‍🍳