Recept za nagradni konkurs: Slatke i slane rođendanske zavrzlame

Sastojci

Za 20 osoba

Sastojci za popsice

300 gr Mleveni keks

125 gr Margarina

oko 1 dl Mleka

100 gr Čokolada

po zelji Žele bombone

Sastojci za fondan

1 kesica/e C Želatin

50 ml Voda

100 gr Fruktoza

20 ml Voda

1 supena kašika Glicerin

Naši proizvodi

Priprema

Priprema kuglica

U jednu posudu stavite sve navedene sastojke. Napravite kompaktnu masu, koju ćete moći oblikovati rukama u lepe kuglice. Po zelji stavite i zele. Kada formirate kugle, ostavite ih na pola sata u frižider, da se malo stegnu.

Potom svaki štapić zabodete kuglicu. Mozete umociti u malo glazure ili euro krema da bi popsici bili stabilniji.

Priprema fondana

Želatin preliti sa vodom i ostaviti da nabubri. Fruktozu stavite u šerpicu i prelite isto sa vodom. Stavite na ringlu da se istopi. Mešajte sve vreme do početka ključanja. Neka vri tridesetak sekundi, zatim sklonite sa vatre i dodajte jednu punu supenu kašiku glicerina i nabrubreli žilatin. Promešajte. Potom dodati šećeru prahu, zatim postepeno sipajte istopljeni šećer i mešajte sa kašikom.Povremeno dodajte još šećera u prahu, a zatim stavite na radnu površinu i sa ostatkom šećera umesite fondan. 

Gotov fondan ostavite 30 minuta na površini gde ste ga mesili da se prohladi, a onda ga stavite u dobro zatvorenu kesu i čuvajte na sobnoj temperaturi.Ostavite deo belog fila za kapice i oci, a u ostatak stavite plavu boju i mesite dok se lepo ne sjedini.

Ostalo je na vama da se igrate i pravite figurice po zelji.

Pakovanje

Popsice smo pakovali u celofan sa trakicom kao poklon dobrodoslice na rodjendan...