Crni i beli luk iseckati sitno, šargarepu izrendati i propržiti zajedno sa lukom nekoliko minuta na ulju.
Kada omekša dodati mleveno meso, pržiti 10ak minuta, a zatim dodati sve pomenute začine.
Ukoliko je potrebno dodati malo vode prilikom dinstanja.
Na kraju dodati dobro opran pirinač, ravnomerno promešati i ostaviti sa strane da se malo prohladi.
Priprema listova
U 2l vode sipati so i sirće i staviti na ringli da provri.
Listove zelja oprati, skinuti im zadebljali deo na listu (sredina lista) i deo drške.
Kada voda proključa provlačiti list po list kroz vodu (jako malo držati u vodi jer će odmah omekšati, ukoliko se pretera listovi će se kidati) i stavljati ih u vanglu sa hladnom vodom.
Kada sve listove provučemo kroz vodu, ređamo ih u cediljku da se ocede.
Priprema zaprške
Staviti malo ulja da se ugreje. Dodati kašiku brašna i kašiku aleve, mešati dok se ne zgusne, zatim dodati vodu i začiniti sa malo vegete. Mešati dok ne krene da krčka i dok se smesa skroz ne izjednači.
Motanje sarmica
List zelja staviti na dasku, pipavo je i lako se kidaju listovi pa je lakše tako nego ih motati u ruci kao što se to radi sa listovima kupusa.
Na list staviti malo pripremljenog fila, zatvoriti donji deo, levu i desnu stranu lista presaviti ka sredini lista i smotati sarmicu.
Ređati sarmice u malo nauljen pleh. Preliti sarmice zaprškom.
Pokriti pleh folijom i ubaciti u rernu prethodno zagrejanu na 200°C. Kada voda (zaprška) proključa smanjiti rernu na 180° i peći ih još malo.
Sarmicama ne treba mnogo, jer su listovi jako mekani, a meso poluspremljeno.
Sastojci
Za 6 osoba
40 komad/a Listova zelja
2 kafena kašičica Soli
1 supena kašika Sirćeta
2 l Vode
600 g Mešanog mlevenog mesa
1 komad/a Glavica crnog luka
1 komad/a Čen belog luka
2 komad/a Šargarepe (srednje)
3 kafena kašičica Vegete
2 prstohvat/a Bibera
2 kafena kašičica Aleve paprike
1 supena kašika Vlašca
80 g Pirinča
1 supena kašika Brašna
1 kafena kašičica Aleve
1 kafena kašičica Vegete
500 ml Vode
Priprema
Priprema fila
Crni i beli luk iseckati sitno, šargarepu izrendati i propržiti zajedno sa lukom nekoliko minuta na ulju.
Kada omekša dodati mleveno meso, pržiti 10ak minuta, a zatim dodati sve pomenute začine.
Ukoliko je potrebno dodati malo vode prilikom dinstanja.
Na kraju dodati dobro opran pirinač, ravnomerno promešati i ostaviti sa strane da se malo prohladi.
Priprema listova
U 2l vode sipati so i sirće i staviti na ringli da provri.
Listove zelja oprati, skinuti im zadebljali deo na listu (sredina lista) i deo drške.
Kada voda proključa provlačiti list po list kroz vodu (jako malo držati u vodi jer će odmah omekšati, ukoliko se pretera listovi će se kidati) i stavljati ih u vanglu sa hladnom vodom.
Kada sve listove provučemo kroz vodu, ređamo ih u cediljku da se ocede.
Priprema zaprške
Staviti malo ulja da se ugreje. Dodati kašiku brašna i kašiku aleve, mešati dok se ne zgusne, zatim dodati vodu i začiniti sa malo vegete. Mešati dok ne krene da krčka i dok se smesa skroz ne izjednači.
Motanje sarmica
List zelja staviti na dasku, pipavo je i lako se kidaju listovi pa je lakše tako nego ih motati u ruci kao što se to radi sa listovima kupusa.
Na list staviti malo pripremljenog fila, zatvoriti donji deo, levu i desnu stranu lista presaviti ka sredini lista i smotati sarmicu.
Ređati sarmice u malo nauljen pleh. Preliti sarmice zaprškom.
Pokriti pleh folijom i ubaciti u rernu prethodno zagrejanu na 200°C. Kada voda (zaprška) proključa smanjiti rernu na 180° i peći ih još malo.
Sarmicama ne treba mnogo, jer su listovi jako mekani, a meso poluspremljeno.
Služiti tople sarmice uz kiselo mleko!
Tagovi