Sastojci

Za 6 osoba

Sarmice

40 komad/a Listova zelja

2 kafena kašičica Soli

1 supena kašika Sirćeta

2 l Vode

Fil za punjenje sarmica

600 g Mešanog mlevenog mesa

1 komad/a Glavica crnog luka

1 komad/a Čen belog luka

2 komad/a Šargarepe (srednje)

3 kafena kašičica Vegete

2 prstohvat/a Bibera

2 kafena kašičica Aleve paprike

1 supena kašika Vlašca

80 g Pirinča

Zaprška

1 supena kašika Brašna

1 kafena kašičica Aleve

1 kafena kašičica Vegete

500 ml Vode

Priprema

Priprema fila

Crni i beli luk iseckati sitno, šargarepu izrendati i propržiti zajedno sa lukom nekoliko minuta na ulju.

Kada omekša dodati mleveno meso, pržiti 10ak minuta, a zatim dodati sve pomenute začine.

Ukoliko je potrebno dodati malo vode prilikom dinstanja.

Na kraju dodati dobro opran pirinač, ravnomerno promešati i ostaviti sa strane da se malo prohladi.

Priprema listova

U 2l vode sipati so i sirće i staviti na ringli da provri.

Listove zelja oprati, skinuti im zadebljali deo na listu (sredina lista) i deo drške.

Kada voda proključa provlačiti list po list kroz vodu (jako malo držati u vodi jer će odmah omekšati, ukoliko se pretera listovi će se kidati) i stavljati ih u vanglu sa hladnom vodom.

Kada sve listove provučemo kroz vodu, ređamo ih u cediljku da se ocede.

Priprema zaprške

Staviti malo ulja da se ugreje. Dodati kašiku brašna i kašiku aleve, mešati dok se ne zgusne, zatim dodati vodu i začiniti sa malo vegete. Mešati dok ne krene da krčka i dok se smesa skroz ne izjednači.

Motanje sarmica

List zelja staviti na dasku, pipavo je i lako se kidaju listovi pa je lakše tako nego ih motati u ruci kao što se to radi sa listovima kupusa.

Na list staviti malo pripremljenog fila, zatvoriti donji deo, levu i desnu stranu lista presaviti ka sredini lista i smotati sarmicu.

Ređati sarmice u malo nauljen pleh. Preliti sarmice zaprškom.

Pokriti pleh folijom i ubaciti u rernu prethodno zagrejanu na 200°C. Kada voda (zaprška) proključa smanjiti rernu na 180° i peći ih još malo.

Sarmicama ne treba mnogo, jer su listovi jako mekani, a meso poluspremljeno.

Služiti tople sarmice uz kiselo mleko!