Recept za nagradni konkurs: Slatke i slane rođendanske zavrzlame

Sastojci

Za 4 osoba

Tortilje

1 pakovanje/a Psenicnih tortilja

1 supena kašika Maslinovog ulja

1 kafena kašičica Soli

1 prstohvat/a Belog luka u granulama

Meso

500 g Pileceg filea

1 kafena kašičica Semfa

1 kafena kašičica Soli

Pola kafena kašičica Slatke aleve paprik

Pola kafena kašičica Origana

Gvakamole sos

1 komad/a Zrelog avokada

Pola komad/a Limuna

Pola kafena kašičica Soli

Pola kafena kašičica Slatke aleve paprike

1 komad/a Crnog luka

1 komad/a Paradajza

1 komad/a Svezeg persuna

1 komad/a Belog luka

Sos

1 Casa Kisele pavlake

50 ml Jogurt

Prilozi

1 pakovanje/a Ajzberg salate

100 g Kackavalja

Priprema

Priprema mesa

Pileci file iseci na sitne kockice, pomesati sa kasicicom senfa i zacinima po ukusu. Moj izbor je uglavnom so, biber, slatka aleva paprika i origano. Potom proprziti na malo ulja dok piletina ne porumeni.

Gvakamole sos

Zreo avokado ocistiti i izgnjeciti. Dodati sitno iseckan paradajz, crni luk, svez persun i jedan cen belog luka. Dodati so i slatku alevu papriku i iscediti pola limuna. Pomesati i ostaviti u frizideru do serviranja.

Sos

Za drugi sos pomesati malu casu kisele pavlake sa 50ml jogurta. Ovaj sos nije obavezan, ali je jako jednostavan i osvezavajuc.

Tortilje

I ako bi bilo idealno kad bi mogli da sami napravimo kukuruzne tortilje, meni to cesto oduzima dosta vremena, pa ja naginjem nekoj najblizoj alternativi, a to su gotove kupovne tortilje. Posto su gotove tortilje prevelike za ovo jelo, ja okruglom modlom od jedne isecem dve do tri manje, u zavisnosti od velicine kupljene tortilje (ostatak sacuvam i napravim tortilja cips, nista se ne baca). Kada smo isekli totilje na manje krugove, u posudi pomesamo maslinovo ulje, so i beli luk u granulama, premazemo svaku tortilju u tankom sloju sa obe strane. Potom ukljucimo rernu na 170°, izvadimo resetku rerne i poredjamo tortilje izmedju zica tako da tortilje vise na dole, sa po jednom zicom izmedju oba kraja. Tortilje staviti u rernu na 10ak minuta, u zavisnosti od jacine rerne, dok ne postanu hrskave.

Serviranje

U ispecene, hrskave i ohladjene tortilje manazati malo gvakamole sosa, potom staviti malo ajzberg salate, preko nje meso, nakon mesa staviti malo sosa od pavlake i jogurta. Preko toga po zelji izrendati malo kackavalja i posluziti.