Recept za nagradni konkurs: Slatke i slane rođendanske zavrzlame
Sastojci
Za 4 osoba
Tortilje
1 pakovanje/a
Psenicnih tortilja
1 supena kašika
Maslinovog ulja
1 kafena kašičica
Soli
1 prstohvat/a
Belog luka u granulama
Meso
500 g
Pileceg filea
1 kafena kašičica
Semfa
1 kafena kašičica
Soli
Pola kafena kašičica
Slatke aleve paprik
Pola kafena kašičica
Origana
Gvakamole sos
1 komad/a
Zrelog avokada
Pola komad/a
Limuna
Pola kafena kašičica
Soli
Pola kafena kašičica
Slatke aleve paprike
1 komad/a
Crnog luka
1 komad/a
Paradajza
1 komad/a
Svezeg persuna
1 komad/a
Belog luka
Sos
1 Casa
Kisele pavlake
50 ml
Jogurt
Prilozi
1 pakovanje/a
Ajzberg salate
100 g
Kackavalja
Priprema
Priprema mesa
Pileci file iseci na sitne kockice, pomesati sa kasicicom senfa i zacinima po ukusu. Moj izbor je uglavnom so, biber, slatka aleva paprika i origano. Potom proprziti na malo ulja dok piletina ne porumeni.
Gvakamole sos
Zreo avokado ocistiti i izgnjeciti. Dodati sitno iseckan paradajz, crni luk, svez persun i jedan cen belog luka. Dodati so i slatku alevu papriku i iscediti pola limuna. Pomesati i ostaviti u frizideru do serviranja.
Sos
Za drugi sos pomesati malu casu kisele pavlake sa 50ml jogurta. Ovaj sos nije obavezan, ali je jako jednostavan i osvezavajuc.
Tortilje
I ako bi bilo idealno kad bi mogli da sami napravimo kukuruzne tortilje, meni to cesto oduzima dosta vremena, pa ja naginjem nekoj najblizoj alternativi, a to su gotove kupovne tortilje. Posto su gotove tortilje prevelike za ovo jelo, ja okruglom modlom od jedne isecem dve do tri manje, u zavisnosti od velicine kupljene tortilje (ostatak sacuvam i napravim tortilja cips, nista se ne baca). Kada smo isekli totilje na manje krugove, u posudi pomesamo maslinovo ulje, so i beli luk u granulama, premazemo svaku tortilju u tankom sloju sa obe strane. Potom ukljucimo rernu na 170°, izvadimo resetku rerne i poredjamo tortilje izmedju zica tako da tortilje vise na dole, sa po jednom zicom izmedju oba kraja. Tortilje staviti u rernu na 10ak minuta, u zavisnosti od jacine rerne, dok ne postanu hrskave.
Serviranje
U ispecene, hrskave i ohladjene tortilje manazati malo gvakamole sosa, potom staviti malo ajzberg salate, preko nje meso, nakon mesa staviti malo sosa od pavlake i jogurta. Preko toga po zelji izrendati malo kackavalja i posluziti.
Recept za nagradni konkurs: Slatke i slane rođendanske zavrzlame
Sastojci
Za 4 osoba
1 pakovanje/a Psenicnih tortilja
1 supena kašika Maslinovog ulja
1 kafena kašičica Soli
1 prstohvat/a Belog luka u granulama
500 g Pileceg filea
1 kafena kašičica Semfa
1 kafena kašičica Soli
Pola kafena kašičica Slatke aleve paprik
Pola kafena kašičica Origana
1 komad/a Zrelog avokada
Pola komad/a Limuna
Pola kafena kašičica Soli
Pola kafena kašičica Slatke aleve paprike
1 komad/a Crnog luka
1 komad/a Paradajza
1 komad/a Svezeg persuna
1 komad/a Belog luka
1 Casa Kisele pavlake
50 ml Jogurt
1 pakovanje/a Ajzberg salate
100 g Kackavalja
Priprema
Priprema mesa
Pileci file iseci na sitne kockice, pomesati sa kasicicom senfa i zacinima po ukusu. Moj izbor je uglavnom so, biber, slatka aleva paprika i origano. Potom proprziti na malo ulja dok piletina ne porumeni.
Gvakamole sos
Zreo avokado ocistiti i izgnjeciti. Dodati sitno iseckan paradajz, crni luk, svez persun i jedan cen belog luka. Dodati so i slatku alevu papriku i iscediti pola limuna. Pomesati i ostaviti u frizideru do serviranja.
Sos
Za drugi sos pomesati malu casu kisele pavlake sa 50ml jogurta. Ovaj sos nije obavezan, ali je jako jednostavan i osvezavajuc.
Tortilje
I ako bi bilo idealno kad bi mogli da sami napravimo kukuruzne tortilje, meni to cesto oduzima dosta vremena, pa ja naginjem nekoj najblizoj alternativi, a to su gotove kupovne tortilje. Posto su gotove tortilje prevelike za ovo jelo, ja okruglom modlom od jedne isecem dve do tri manje, u zavisnosti od velicine kupljene tortilje (ostatak sacuvam i napravim tortilja cips, nista se ne baca). Kada smo isekli totilje na manje krugove, u posudi pomesamo maslinovo ulje, so i beli luk u granulama, premazemo svaku tortilju u tankom sloju sa obe strane. Potom ukljucimo rernu na 170°, izvadimo resetku rerne i poredjamo tortilje izmedju zica tako da tortilje vise na dole, sa po jednom zicom izmedju oba kraja. Tortilje staviti u rernu na 10ak minuta, u zavisnosti od jacine rerne, dok ne postanu hrskave.
Serviranje
U ispecene, hrskave i ohladjene tortilje manazati malo gvakamole sosa, potom staviti malo ajzberg salate, preko nje meso, nakon mesa staviti malo sosa od pavlake i jogurta. Preko toga po zelji izrendati malo kackavalja i posluziti.
Tagovi