Ključalom vodom prelijte listinu. Na listinu stavite neki teži poklopac ili tepsiju da pritisne listinu da stoji u ključaloj vodi. Ostaviti je da omekša.
KORAK 2
Za to vreme spremiti fil. Na ulju propržiti sitno seckan crni luk.
Dodati meso, začine i šargarepu.
Meso propržiti kratko samo da promeni boju. Skinuti sa vatre i dodati pirinač. Probati fil, pa ako treba dodati još začina.
KORAK 3
Uzimati po list listine i stavljati na njega kašiku fila i uviti sarmicu. Sarmice slagati i kad se popuni prvi red između sarmica staviti nekoliko kožura od slanine i par šnita slanine. Složiti i drugi red sarmica ponavljajući postupak.
Na dno šerpe gde će se kuvati sarma staviti 3-4 lista listine.
Kada složite sve sarmice prelijte vodom i opet pritisnite poklopcem ili tepsijom.
KORAK 4
Kada proključaju kuvati ih na tišoj vatri oko 2 sata, zavisi da li je listina mlađa ili starija. Gotovu listinu skloniti sa vatre.
Sastojci
Za 90 osoba
100 komad/a Listova listine
2 kg Mlevenog mesa
2 komad/a Crnog luka
3 komad/a Šargarepa
200 g Pirinač
Malo Začina
Malo Aleva paprika
Malo Bibera
Priprema
KORAK 1
Ključalom vodom prelijte listinu. Na listinu stavite neki teži poklopac ili tepsiju da pritisne listinu da stoji u ključaloj vodi. Ostaviti je da omekša.
KORAK 2
Za to vreme spremiti fil. Na ulju propržiti sitno seckan crni luk.
Dodati meso, začine i šargarepu.
Meso propržiti kratko samo da promeni boju. Skinuti sa vatre i dodati pirinač. Probati fil, pa ako treba dodati još začina.
KORAK 3
Uzimati po list listine i stavljati na njega kašiku fila i uviti sarmicu. Sarmice slagati i kad se popuni prvi red između sarmica staviti nekoliko kožura od slanine i par šnita slanine. Složiti i drugi red sarmica ponavljajući postupak.
Na dno šerpe gde će se kuvati sarma staviti 3-4 lista listine.
Kada složite sve sarmice prelijte vodom i opet pritisnite poklopcem ili tepsijom.
KORAK 4
Kada proključaju kuvati ih na tišoj vatri oko 2 sata, zavisi da li je listina mlađa ili starija. Gotovu listinu skloniti sa vatre.
Sarmice služiti sa kiselim mlekom.