Sastojci

Za 90 osoba

SASTOJCI

100 komad/a Listova listine

2 kg Mlevenog mesa

2 komad/a Crnog luka

3 komad/a Šargarepa

200 g Pirinač

Malo Začina

Malo Aleva paprika

Malo Bibera

Priprema

KORAK 1

Ključalom vodom prelijte listinu. Na listinu stavite neki teži poklopac ili tepsiju da pritisne listinu da stoji u ključaloj vodi. Ostaviti je da omekša.

KORAK 2

Za to vreme spremiti fil. Na ulju propržiti sitno seckan crni luk.

Dodati meso, začine i šargarepu.

Meso propržiti kratko samo da promeni boju. Skinuti sa vatre i dodati pirinač. Probati fil, pa ako treba dodati još začina.

KORAK 3

Uzimati po list listine i stavljati na njega kašiku fila i uviti sarmicu. Sarmice slagati i kad se popuni prvi red između sarmica staviti nekoliko kožura od slanine i par šnita slanine. Složiti i drugi red sarmica ponavljajući postupak.

Na dno šerpe gde će se kuvati sarma staviti 3-4 lista listine.

Kada složite sve sarmice prelijte vodom i opet pritisnite poklopcem ili tepsijom.

KORAK 4

Kada proključaju kuvati ih na tišoj vatri oko 2 sata, zavisi da li je listina mlađa ili starija. Gotovu listinu skloniti sa vatre.

Sarmice služiti sa kiselim mlekom.