Recept za nagradni konkurs: Mnoštvo ukusa za proslavu Uskrsa

Sastojci

Za 8 osoba

Začini

3 kafena kašičica Soli

2 kafena kašičica Bibera

10 komad/a Zrna bibera

4 komad/a Lovorovog lista

3-5 kafena kašičica Suvog začina

3 kafena kašičica Tucane ljute paprike

Meso

600 g Svinjskog mesa

500 g Junetine

Povrće

4 komad/a Crni luk

10 komad/a Čen belog luka

1 komad/a Mladog luka

6 komad/a Krompira

3 komad/a Šargarepe

500 g Šampinjona

1 komad/a Paradajz

2 komad/a Paprika (slatka)

Ostalo

oko 5 supena kašika Svinjske masti

180 g Kisele pavlake

200 ml Pavlake za kuvanje

malo vode

Priprema

Priprema posude- sača

Pre nego što krenete sa redjanjem povrća i mesa u posudu, NEOPHODNO je da celu posudu i celi unutrašnji deo poklopca premažete svinjskom mašću. To ćete najlakše uraditi rukama i prstima, jer ćete moći mast da smestite u svaki delić sača. Sloj masnoće ne treba da bude predebeo, već "samo da pokrije" posudu iznutra.

Priprema mesa

Svinjsko i juneće meso (može samo jedno ili samo drugo, ili neko treće- kako šta volite i imate) isecite na manje komade- male šnicle. Usolite ga i začinite po ukusu i ostavite da odstoji par sati, što naravno nije neophodno ali je svakako ukusnije.

Priprema povrća

Krompir i luk seći na kolutove. Čenove belog luka seći na polovine. Šargarepu možete da sečete i na kolutove i na štapiće- kako vam draže. Papriku očistite od semena i seći je na 4 ili 6 dela dužinski. Šampinjone seći na četvrtine. Paradajz oljuštiti od kore i seći na 4 ili 8 dela.

Kada isečete krompir posolite ga ili začinite suvim začinom. ostalo povrće solite i začinite prilikom stavljanjaa u sač.

Redjanje

Na dno i sa strane podmazane posude stavite kolutove krompira tako da prekrijete posudu. Zatim staviti deo luka, šargarepe i šampinjona pa začinite i posolite jednim delom spremljenih začina. Zatim poredjati meso. Preko mesa staviti ostatak krompira, luka, šargarepe i šapinjona pa začiniti ostatkom začina. Beli luuk i zrna bibera pobockati svuda gde je ostalo mesto Na vrh stavite papriku i paradajz, lovorov list. Možete ubaciti i par komadića celera ili na kolutove iseckan mladi luk. Što više povrća- ukusniji sač.

Možete da eksperimentišete i sa vrstama mesa i izborom povrća i načinom na koji redjate sastojke. Jedino što morate da ispoštujete je obavezno podmašćivanje posude.

Kada ste sve poredjali sipajte jednu čašu (200ml). Ukoliko niste sigurno da li je ta količina vode dovoljna za veličinu vaše posude, vodu možete sipati odmah pošto poredjate prvi red krompira. Dovoljno je da imate dva prsta vode preko krompira.

Kuvanje

Nakon što se poredjali sve sastojke u posudu, poklopite je podmašćenim poklopcem. Sač možete ubaciti u rernu koju ćete postepen dogrevati, ali zanimljivije je ako posudu stavite pored naložene vatre. Obično se na glinene posude ne stavlja direktno žar, već se vatra loži sa strane, takodje postepeno povećavajući toplotu. Vreme kuvanja nisam utvrdila, jedno što je sigurno da bez 3 sata krčkanja neće biti gotov. Posle nekog vremena viljuškom probodite krompir i meso, kada su krompir i meso gotovi vaš sač je speman za dodavanje kisele i pavake za kuvanje. Obe pavlake pomešajte i po ukusu u to sipajte i malo belog luka u prahu i suvog začina, zatim prelijte preko. Vratite poklopac i kuvajte još 15ak minuta.

Budite pažljivi prilikom skidanja poklopca, pazite i ruke i kako ga spuštate da ne bi pukao.