Recept za nagradni konkurs: Mnoštvo ukusa za proslavu Uskrsa

Sastojci

Za 12 osoba

Sastojci:

500 gr tankih kora

300 gr ml. oraha

150 ml mleka

5 kašika šećera

Smesu:

1 čaša jogurta

1 čaša ulja

3 komada jaja

2 čaše (od jogurta) šećera

Sirup:

8 čaša vode

5 čaša šećera

1 komad limun

Naši proizvodi

Priprema

Smese:

U posudu stavite jaja, šećer, jogurt i ulje, umutite mikserom pa dodajte griz i pecivo.

U posebnom sudu poparite orahe sa vrućim mlekom zaslađenim sa 5 kašika šećera.

Filovanje kora:

Stavite dve kore, premažite svaku smesom pa duž ivice druge kore nanesite poparene orahe. Čvrsto urolajte i stavljajte u uljem podmazan pleh. Ponavljajte postupak dok ne utošite sav materijal. 

Pečenje:

Rolovane kore isecite na komade željene dužine pa pecite na 180-200 st. oko 25 minuta (zavisno od rerne). 

Prelivanje:

Za to vreme kuvajte sirup od šećera i vode oko 15-20 min. (ne treba biti previše gust). Pri samom kraju dodajte dobro opran limun isečen na kolutove.

Hlađenje:

Vruću baklavu prelijte vrućim sirupom, ostavite da upije sav sirup, dobro je ohladite u frižideru, pa je poslužite.