Recept za nagradni konkurs: Mnoštvo ukusa za proslavu Uskrsa

Sastojci

Za 9 osoba

Sastojci:

oko 700 gr brašna

50 ml ulja

2 komada jaja

2 čaše jogurta

2 kašičice soli

2 kašičice šećera

Naši proizvodi

Priprema

Testa:

  U posudu za mešenje testa stavite 1 celo jaje i jedno belance, so, šećer, ulje, kvasac i sve varjačom izmešajte a zatim dodajte jogurt uz postepeno dodavanje brašna. Mešajte najpre varjačom a zatim prebacite na radnu površinu i mesite rukama, uz dodavanje brašna. Kada dobijete elastično testo ni tvrdo ni meko, premažite ga uljem i vratite u posudu za mešenje. Pokrijte ga providnom folijom a zatim i krpom i ostavite ga na toplom da se udvostruči. Nakon toga izručite testo na radnu površinu. Lagano od njega uzimajte po deo, pravite dugačke valjke i od njih napravite pletenicu. Stavite je u podmazanu okruglu dublju posudu za pečenje. Od ostatka testa napravite tanji valjak pa ga spljoštite da bude širine oko 3 cm a dužine oko 15cm. Duž cele dužine trake zarežite nožem na svaki cm do polovine širine trake, urolajte i stavljajte po sredini sa zarezanim delom nagore (da liči na ružu). Tako uradite dok ne popunite sredinu posude. Pokrijte i ostavite da još malo naraste, zatim odozgo premažite umućenim žumancetom...

Pečenje:

Pecite dok ne porumeni. Ispečenu pogaču izvadite iz posude i umotajte u krpu.

Posluženje:

Na dan Uskrsa, uz svečani ručak, pogaču lomite rukama i poslužite svojim dragim ukućanima...