Recept za nagradni konkurs: Mnoštvo ukusa za proslavu Uskrsa

Sastojci

Za 4 osoba

Testo

600 g Brašno T-400

250 ml Mleko

1 komad/a Sveži kvasac

1 kafena kašičica Šećer

1 dl Ulje

2 komad/a Jaja

1 kafena kašičica So

100 g Margarin

1 malo Susam

2 kafena kašičica Med

Priprema

Priprema kvasca

U 250 ml toplog mleka dodati kocku svežeg kvasca, zatim dodati kašičicu šećera i 3 kašike brašna. Promešati i sačekati da se kvasac aktivira.

Testo

Uzeti veću posudu, staviti polovinu preostalog brašna, dodati aktiviran kvasac, zatim ulje, jedno celo jaje, jedno belance (žumance sačuvati za kasnije) i so.

Krenite da mestite testo.

Lagano dodavati preostalo brašno dok ne dobijete glatko testo.

Ostaviti oko pola sata da naraste.

Oblikovanje

Premesote testo i podelite ga na četiri jednaka dela formirajući loptice.

Svaku lopticu razvaljati u obliku kruga.

Korice ređati jednu preko druge u tepsiji broj 30.

Svaku osim poslednje premazivati omekšalim margarinom.

Dekoracija

Testo raseći na 8 jednakoh delova (trouglova), ali ne do oboda tepsije.

Svaki trougao zaseći po sredini.

Vrh svakog trougla provući kroz rasečeni deo.

Testo ostaviti još pola sata da naraste.

Priprema za pečenje

Umutiti žumance sa dve kašike meda i ovom smesom premazati pogaču.

Preko posuti susamom po obodu.

Peći na 200 stepeni oko pola sata.