Recept za nagradni konkurs: Mnoštvo ukusa za proslavu Uskrsa
Sastojci
Za 4 osoba
Testo
600 g
Brašno T-400
250 ml
Mleko
1 komad/a
Sveži kvasac
1 kafena kašičica
Šećer
1 dl
Ulje
2 komad/a
Jaja
1 kafena kašičica
So
100 g
Margarin
1 malo
Susam
2 kafena kašičica
Med
Priprema
Priprema kvasca
U 250 ml toplog mleka dodati kocku svežeg kvasca, zatim dodati kašičicu šećera i 3 kašike brašna. Promešati i sačekati da se kvasac aktivira.
Testo
Uzeti veću posudu, staviti polovinu preostalog brašna, dodati aktiviran kvasac, zatim ulje, jedno celo jaje, jedno belance (žumance sačuvati za kasnije) i so.
Krenite da mestite testo.
Lagano dodavati preostalo brašno dok ne dobijete glatko testo.
Ostaviti oko pola sata da naraste.
Oblikovanje
Premesote testo i podelite ga na četiri jednaka dela formirajući loptice.
Svaku lopticu razvaljati u obliku kruga.
Korice ređati jednu preko druge u tepsiji broj 30.
Svaku osim poslednje premazivati omekšalim margarinom.
Dekoracija
Testo raseći na 8 jednakoh delova (trouglova), ali ne do oboda tepsije.
Svaki trougao zaseći po sredini.
Vrh svakog trougla provući kroz rasečeni deo.
Testo ostaviti još pola sata da naraste.
Priprema za pečenje
Umutiti žumance sa dve kašike meda i ovom smesom premazati pogaču.
Recept za nagradni konkurs: Mnoštvo ukusa za proslavu Uskrsa
Sastojci
Za 4 osoba
600 g Brašno T-400
250 ml Mleko
1 komad/a Sveži kvasac
1 kafena kašičica Šećer
1 dl Ulje
2 komad/a Jaja
1 kafena kašičica So
100 g Margarin
1 malo Susam
2 kafena kašičica Med
Priprema
Priprema kvasca
U 250 ml toplog mleka dodati kocku svežeg kvasca, zatim dodati kašičicu šećera i 3 kašike brašna. Promešati i sačekati da se kvasac aktivira.
Testo
Uzeti veću posudu, staviti polovinu preostalog brašna, dodati aktiviran kvasac, zatim ulje, jedno celo jaje, jedno belance (žumance sačuvati za kasnije) i so.
Krenite da mestite testo.
Lagano dodavati preostalo brašno dok ne dobijete glatko testo.
Ostaviti oko pola sata da naraste.
Oblikovanje
Premesote testo i podelite ga na četiri jednaka dela formirajući loptice.
Svaku lopticu razvaljati u obliku kruga.
Korice ređati jednu preko druge u tepsiji broj 30.
Svaku osim poslednje premazivati omekšalim margarinom.
Dekoracija
Testo raseći na 8 jednakoh delova (trouglova), ali ne do oboda tepsije.
Svaki trougao zaseći po sredini.
Vrh svakog trougla provući kroz rasečeni deo.
Testo ostaviti još pola sata da naraste.
Priprema za pečenje
Umutiti žumance sa dve kašike meda i ovom smesom premazati pogaču.
Preko posuti susamom po obodu.
Peći na 200 stepeni oko pola sata.
Tagovi