U mlako mleko dodajti kvasac, šećer i kašičicu brašna.
Ostaviti 10 minuta da kvasac nadođe.
Dodajti ulje, malo umućena belanca, jedno žumance i so.
Promešajti pa brašnom zamesite testo.
Ostaviti 30 minuta da testo nadođe
Testo podelite na 8 delova.
Svaki deo posebno razvucite u krug.Prvi deo premazati puterom. Preko složite drugi krug pa ga premazati kiselom pavlakom. Treći deo puterom, četvrti, kiselom pavlakom, peti puterom, šesti kiselom pavlakom, sedmi puterom i osmi se ne premazuje. Dodajte malo brašna ispod testa pa razvucite još malo, da bude oko 35 cm.Oblikovati pogaču po želji . Ostavitei60 minuta da pogača nadođe . Premazati pogaču sjedinjenim žumancetom i kašikom mleka.
Posuti semenkama lana i susama peći 30 minuta na 200 °C.
Napomena .
Testo je veoma pogodno za pravljenje raznih oblika.
Sastojci
Za 8 osoba
250 ml mleka
45 g svežeg kvasca
1 supena kašika soli
1 kašičica šećera
700 g brašna
100 g kisele pavlake
100 ml putera
120 nl ulja
1 kašika mleka
1 kašika susama i semena lana za posipanje
Priprema
Način pripreme:
U mlako mleko dodajti kvasac, šećer i kašičicu brašna.
Ostaviti 10 minuta da kvasac nadođe.
Dodajti ulje, malo umućena belanca, jedno žumance i so.
Promešajti pa brašnom zamesite testo.
Ostaviti 30 minuta da testo nadođe
Testo podelite na 8 delova.
Svaki deo posebno razvucite u krug.Prvi deo premazati puterom. Preko složite drugi krug pa ga premazati kiselom pavlakom. Treći deo puterom, četvrti, kiselom pavlakom, peti puterom, šesti kiselom pavlakom, sedmi puterom i osmi se ne premazuje. Dodajte malo brašna ispod testa pa razvucite još malo, da bude oko 35 cm.Oblikovati pogaču po želji . Ostavitei60 minuta da pogača nadođe . Premazati pogaču sjedinjenim žumancetom i kašikom mleka.
Posuti semenkama lana i susama peći 30 minuta na 200 °C.
Napomena .
Testo je veoma pogodno za pravljenje raznih oblika.