Sastojci

Za 8 osoba

Potrebni sastojci:

250 ml mleka

45 g svežeg kvasca

1 supena kašika soli

1 kašičica šećera

700 g brašna

100 g kisele pavlake

100 ml putera

120 nl ulja

1 kašika mleka

1 kašika susama i semena lana za posipanje

Priprema

Način pripreme:

U mlako mleko dodajti kvasac, šećer i kašičicu brašna.

Ostaviti 10 minuta da kvasac nadođe.

Dodajti ulje, malo umućena belanca, jedno žumance i so.

Promešajti pa brašnom zamesite testo.

Ostaviti 30 minuta da testo nadođe

Testo podelite na 8 delova.

Svaki deo posebno razvucite u krug.Prvi deo premazati puterom. Preko složite drugi krug pa ga premazati kiselom pavlakom. Treći deo puterom, četvrti, kiselom pavlakom, peti puterom, šesti kiselom pavlakom, sedmi puterom i osmi se ne premazuje. Dodajte malo brašna ispod testa pa razvucite još malo, da bude oko 35 cm.Oblikovati pogaču po želji . Ostavitei60 minuta da pogača nadođe . Premazati pogaču sjedinjenim žumancetom i kašikom mleka.

Posuti semenkama lana i susama peći 30 minuta na 200 °C.

Napomena .

Testo je veoma pogodno za pravljenje raznih oblika.