Žito očistite od nečistoća, operite i potopite u vodu i ostavite preko noći.
Sutradan ocedite vodu i nalite u žito svežu vodu. Stavite da se kuva. Prvu vodu basiti, naliti ponovo drugu i tako još dva puta.
Posle toga ostavite da se u poklopljenom sudu žito kuva oko 1 sat. Kada žito omekša i bude kuvano skloniti sa ringle i ostaviti tako poklopljeno dok se ne ohladi.
Za to vreme će žito dodatno da nabubri i rascveta se. Žito ocedite kroz cediljku i operite hladnom vodom. Prebaciti žito na kuhinjsku krpu da se dobro ocedi i osuši.
Orahe sameljite i ostavite sa strane malo mlevenih oraha i nešto polutki za ukrašavanje žita.
Suvo žito sameljite na mašini za meso ili u blenderu. U mom slučaju je žito mleveno u blenderu. Dodajte šećer, mlevene orahe, vanilin šećer i morski oraščić.
Sve u blenderu dobro sjedinite a ako radite bez blendera onda žito umesite rukama.
Ovako spremljeno žito preručite u posudu iz koje će te služiti koljivo.
To može da bude okrugli tanjir ili specijalna činija ili posuda za Slavsko žito.
Lepo žito oblikujte, pospite ga mlevenim orasima i prah šećerom i ukrasite polutkama oraha.
Umešeno žito može da se oblikuje u kuglice, uvalja u mlevene orahe i tako posluži.
Sastojci
Za 50 osoba
500 g Pšenica belija
500 g C Šećer u prahu 500g
500 g Mleveni orasi
2 kesica/e C Vanilin šećer
1 kesica/e Mleveni morski oraščić
50 g C Šećer u prahu 250g (za posipanje)
Naši proizvodi
Priprema
Priprema:
Žito očistite od nečistoća, operite i potopite u vodu i ostavite preko noći.
Sutradan ocedite vodu i nalite u žito svežu vodu. Stavite da se kuva. Prvu vodu basiti, naliti ponovo drugu i tako još dva puta.
Posle toga ostavite da se u poklopljenom sudu žito kuva oko 1 sat. Kada žito omekša i bude kuvano skloniti sa ringle i ostaviti tako poklopljeno dok se ne ohladi.
Za to vreme će žito dodatno da nabubri i rascveta se. Žito ocedite kroz cediljku i operite hladnom vodom. Prebaciti žito na kuhinjsku krpu da se dobro ocedi i osuši.
Orahe sameljite i ostavite sa strane malo mlevenih oraha i nešto polutki za ukrašavanje žita.
Suvo žito sameljite na mašini za meso ili u blenderu. U mom slučaju je žito mleveno u blenderu. Dodajte šećer, mlevene orahe, vanilin šećer i morski oraščić.
Sve u blenderu dobro sjedinite a ako radite bez blendera onda žito umesite rukama.
Ovako spremljeno žito preručite u posudu iz koje će te služiti koljivo.
To može da bude okrugli tanjir ili specijalna činija ili posuda za Slavsko žito.
Lepo žito oblikujte, pospite ga mlevenim orasima i prah šećerom i ukrasite polutkama oraha.
Umešeno žito može da se oblikuje u kuglice, uvalja u mlevene orahe i tako posluži.
Tagovi