Sastojci

Za 50 osoba

Potrebno je:

500 g Pšenica belija

500 g Mleveni orasi

1 kesica/e Mleveni morski oraščić

50 g C Šećer u prahu 250g (za posipanje)

Naši proizvodi

Priprema

Priprema:

Žito očistite od nečistoća, operite i potopite u vodu i ostavite preko noći.

Sutradan ocedite vodu i nalite u žito svežu vodu. Stavite da se kuva. Prvu vodu basiti, naliti ponovo drugu i tako još dva puta.

Posle toga ostavite da se u poklopljenom sudu žito kuva oko 1 sat. Kada žito omekša i bude kuvano skloniti sa ringle i ostaviti tako poklopljeno dok se ne ohladi.

Za to vreme će žito dodatno da nabubri i rascveta se. Žito ocedite kroz cediljku i operite hladnom vodom. Prebaciti žito na kuhinjsku krpu da se dobro ocedi i osuši.

Orahe sameljite i ostavite sa strane malo mlevenih oraha i nešto polutki za ukrašavanje žita. 

Suvo žito sameljite na mašini za meso ili u blenderu. U mom slučaju je žito mleveno u blenderu. Dodajte šećer, mlevene orahe, vanilin šećer i morski oraščić.

Sve u blenderu dobro sjedinite a ako radite bez blendera onda žito umesite rukama.

Ovako spremljeno žito preručite u posudu iz koje će te služiti koljivo.

To može da bude okrugli tanjir ili specijalna činija ili posuda za Slavsko žito.

Lepo žito oblikujte, pospite ga mlevenim orasima i prah šećerom i ukrasite polutkama oraha.

Umešeno žito može da se oblikuje u kuglice, uvalja u mlevene orahe i tako posluži.