Sastojci

Za 6 osoba

Svinjski but,povrce,zacini.

1 komad/a svinjski but

Priprema

priprema svinjskog buta

Iako nema puno pripreme oko ovog prukusnog mesa,sam nacin na koji se pece i sa cime se pece daje mu jos bolji ukus.Dovoljni je samo posoliti,pobiberiti i posuti sa malo persuna,zatim staviti u tepsiju ili u djuvec.

priprema povrca

Povrce moze biti po zelji ali ono cega se ja drzim je klasika.Krompir,sargarepa,crni luk i beli luk.

1 kg. krompir oguliti i iseci na krupne komade a moze i ceo ako nije veliki i posloziti oko mesa, zatim oguljen iluk iseci na cetvrtine i takodje poredjati okolo mesa i tako isto uraditi i sa sargarepom.

Povrce posoliti ili posuti vegetom(kako ko vise voli) dodati slatke paprike jednu kasiku i dodati saku palente ili kukuruznog brasna to sve sjediniti tako sto ce te mesati prstima.5,6 cenova belog luka ocititi i onako cele poredjati po tepstiji ili djuvecu.

Ako ne volite da vam krompir bede previse mekan vi ga mozete naknadno dodati ali prethodno da bude posut gore navedenim zacinima.

pecenje u rerni.

Rernu zagrejete na 250C i smanjiti na 200 kad se stavi peci.Ako pecete u djuvecu sa poklopcem onda moze i 220C a ako je otkriveno u tepsiji onda smanjiti na 180C do 200 u zavisnosti od jacine rerne.Pecenje mora da se prati i da ne bi doslo do toga da meso od gore zagori.Nakon nekih dva do dva i po sata bi trebalo da bude gotovo.

ako je potrebno dodavati po malo vode da ne bi sve ostalo suvo.

Petnaestak minuta pred kraj dodati tri do cetiri grancice ruzmarina da malo zamirise.

Nakon pecenja meso bude toliko socno i mekano da se raspada u rukama.

Posluziti ga uz svezu salatu .