Recept za nagradni konkurs: Mnoštvo ukusa za proslavu Uskrsa

Sastojci

Za 4 osoba

Potrebno je

1 kg Škarpina

200 ml Belo vino

1 komad/a Limun

100 g Peršun

5 komad/a Beli luk

200 ml Maslinovo ulje

30 ml Sirće

Prilog

200 g Pirinač

100 g Susam

Priprema

Marinada

Marinadu je najbolje spremiti dan ranije da se ukusi sjedine.

Svež peršun iseckati sitno, 3 čena belog luka izrendati sitno i sve to naliti maslinovim uljem i sirćetom, možete dodati par kapi limunovog soka. Posoliti i prektiti folijom/poklopcem. Odložiti u frižider.

Glavno jelo

Ribu posoliti i zaseći sa jedne strane na par mesta, u to ubaciti preostali beli luk isečen na kolutove. Na kratko je propržiti sa obe strane u tiganju (po mogućstvu grill tiganj).

Vreme je da se riba stavi u pleh sa papirom za pečenje. Posuti je maslinovim uljem i na svaku staviti kolut limuna (može i pomorandža), koji nam pomaže da se miris ribe koliko toliko neutrališe u stanu.

Naliti sve belim vinom, prekriti folijom i peći je 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C.

Nakon toga skinuti foliju i vratiti da se zapeče na istoj temperaturi, ja sam na šporetu izabrala grill opciju (da se zapeče odozgo).

Prilog

Susam propržiti u tiganju na umerenoj temperaturi. Budite pored i mešajte jer vrlo lako može da izgori.

Pržiti ga dok samo malo ne porumeni, kad počne da miriše odložite ga sa strane da se hladi.

Pirinač skuvati po upustvu sa kesice.

Kada je pirinač rastresito skuvan pridružiti mu susam.

Servirati uz ribu, nezaboravite marinadu iz frižidera 🙂 nju pospite preko ispečene ribe iii uživajte u finoći