Sastojci

Za 10 osoba

Sastojci

1 Komada C Oblande

Naši proizvodi

Priprema

Sastojci

Sastojci:

5 listova oblandi ( velike )

1,5 l mleka

1 kg šećera

200 gr maslaca

Priprema

Mleku dodati šećer pa staviti na vatru da provri.

Tu morate paziti da ne pokipi.

Smanjiti vatru na pola i malo mešati, opet, da ne pokipi.

Kada se vatra stišala i mleko polako vri ostaviti da kuva 2, 5.

Pravite u dubljem manjem loncu, tako neće “iskakati” napolje.

Povremeno mešajte, pred kraj malo više.

Karamel se skuvao kada je dobio svetlo braon boju, baš kao karamele, a gustina mu kao jogurt.

Tada dodati iseckan margarin i mešati dok se ne otopi.

( Ako vam je dosadno kuvanje tkao dugo pa na pola već vam je dosta uvek možete fil zagustiti sa orasima ili keksom )

Masa će tad postati nešto redja, ali ne brinite, kada namažete rebrasti deo oblande i preklopite drugim tokom hladjenja će se stegnuti, pa ako ste više ukuvali karamel fil mmože vam se čoniti da kada se ohladio da se ušećerio.

Masom namazati svih 5 listova, malo stisnuti odgore, ne nečim jako teškom, nešto veličine oblande, tacna i onda na nju samo nešto lagano da pridržava.

Ostaviti rpeko noži na suvom i hladnom mestu i sutradan seckati na štanglice.