Sastojci

Za 12 osoba

Brašno, voda, kvasac, ulje, sirce, so, secer

1 kg Brašno T-400

500 ml Voda

1 dl Ulje

3 supena kašika Vinsko sirće je najbolje, ali može bilo koje

3 kafena kašičica Soli

2 kafena kašičica Šećer

1 komad/a Sveži kvasac

Priprema

Priprema kvasca

U 500 ml mlake vode rastopiti ceo kvasac i dodati dve kasike brasna i dve kasicice secera, dobro promesati i ostaviti da nadodje.

Priprema testa

U dublju posudu staviti kilogram brasna (mozete bilo koje, integralno, belo, heljdino...) sipatii 1 dl ulja i 3 kasike sirceta i dve kasike soli.

Zatim sipati nadosao kvasac i umesiti testo da bude glatko i da se ne lepi za ruke ali da bude mekano, ukoliko je previse meko dodati brasna, ukoliko je suvo vode. Zatim na radnu površinu sipati ulja izvaditi testo iz posude i dobro ga premestiti da postane skroz glatko, zatim ostaviti testo da udvostruči velicinu.

Priprema hleba

Kada testo nadodje, podeliti ga na 3 jufke, na radnu površinu sipati ulja i staviti jednu jufku, razvuci oklagijom premazati uljem, preklopiti i ponovo razvuci oklagijom i urolati u rolat. To uradite sa sve tri jufke.

Zatim rolate staviti u pleh i sacekati da narastu i onda ih peći na 200 stepeni oko 15 20 minuta u zavisnosti od rerne. Svakako proveravajte.

Kada hleb bude gotov premazati uljem, pokriti pek papirom i krpom i ostaviti da se prohladi.

Napomena

Bitno je da sve radite na ulju kako bi bilo sto mekse testo, i bitan sastojak je sirće, bez njega hleb neće biti mekan, ja stavljam domaće vinsko sirće ali možete staviti i obično alkoholno naravno.