Ulupati penu od belanaca i staviti šećer uz mućenje dok se ne dobije jaka i sjajna pena.Staviti vodu i nastaviti mućenje, zatim žumanca pa ulje postepeno. Na kraju dodati brašno, kakao prah i prašak za pecivo pa sjediniti žicom.
Istresti celu masu u obložen pleh i staviti u prethodno zarejanu rernu na 200 stepeni C.
Kad počne da se peče smanjite tmperaturu na 180 stepeni C.
Peći oko 25 minuta. Probati čačkalicom. Pečen i ohladjen biskvit preseći na dva dela horizontalno.
Priprema preliva
Zagrejati slatku pavlaku i mleko. Umutiti. Skloniti s ringle kad provri, staviti čokoladu i pomešati. Mešati dok se potpuno ne istopi kao glazura.
Ostaviti da se ohladi. Ovaj preliv će se hladiti brzo jer ga nema mnogo. Možete povremeno da ga promešate.
Priprema fila
Pomešati mleko, gustin i šećer i staviti da provri. Zakuvati i mešati dok se ne zgusne pa skloniti s ringle, staviti izljomljenu čokoladu, mešati dok se ne otopi, pa prekriti folijom da se ohladi.
Umutiti buter sobne temperature sa šećerom u prahu, dodati pola ohladjenog fila, mutiti, staviti ostatak fila, opet mutiti.
Filovanje torte
Za filovanje torte najbolje je ako imate pleh dimenzija kora ili sličnih, onda opet možete da stavite foliju jer je torta veoma kremasta.
Staviti prvu koru, preliti bogato 1/3-om preliva, sačekati da upije pa staviti pola fila.
Zatim drugu koru, preliv, čekati da upije, ostatak fila
Namazati filom sa strana. Preko noći držati u frižideru. Fil mazati 1 cm od ivica kora da ne iscuri.
Recept za nagradni konkurs: Recepti s ljubavlju
Sastojci
Za 12 osoba
6 komad/a jaja
6 supena kašika šećera
3 supena kašika ulja
5 supena kašika vode
5 supena kašika brašna
2-3 supena kašika kakao praha
1 kesica/e praška za pecivo Dr. Oetker
250 g slatke pavlake
100 ml mleka
200 g mlečene čokolade
1,2 l mleka
6 supena kašika gustina Dr. Oetker
6 supena kašika šećera
200 g mlečne čokolade
200 g mlečne čoloade
150 g šećera u prahu
Priprema
Priprema kora
Ulupati penu od belanaca i staviti šećer uz mućenje dok se ne dobije jaka i sjajna pena.Staviti vodu i nastaviti mućenje, zatim žumanca pa ulje postepeno. Na kraju dodati brašno, kakao prah i prašak za pecivo pa sjediniti žicom.
Istresti celu masu u obložen pleh i staviti u prethodno zarejanu rernu na 200 stepeni C.
Kad počne da se peče smanjite tmperaturu na 180 stepeni C.
Peći oko 25 minuta. Probati čačkalicom. Pečen i ohladjen biskvit preseći na dva dela horizontalno.
Priprema preliva
Zagrejati slatku pavlaku i mleko. Umutiti. Skloniti s ringle kad provri, staviti čokoladu i pomešati. Mešati dok se potpuno ne istopi kao glazura.
Ostaviti da se ohladi. Ovaj preliv će se hladiti brzo jer ga nema mnogo. Možete povremeno da ga promešate.
Priprema fila
Pomešati mleko, gustin i šećer i staviti da provri. Zakuvati i mešati dok se ne zgusne pa skloniti s ringle, staviti izljomljenu čokoladu, mešati dok se ne otopi, pa prekriti folijom da se ohladi.
Umutiti buter sobne temperature sa šećerom u prahu, dodati pola ohladjenog fila, mutiti, staviti ostatak fila, opet mutiti.
Filovanje torte
Za filovanje torte najbolje je ako imate pleh dimenzija kora ili sličnih, onda opet možete da stavite foliju jer je torta veoma kremasta.
Staviti prvu koru, preliti bogato 1/3-om preliva, sačekati da upije pa staviti pola fila.
Zatim drugu koru, preliv, čekati da upije, ostatak fila
Namazati filom sa strana. Preko noći držati u frižideru. Fil mazati 1 cm od ivica kora da ne iscuri.
Dekorisati šlag penom.
Tagovi