Sastojci

Za 30 osoba

Sastojci

1 kg Kore za pitu

900 g Mleveni orasi

150 g seckanih oraha

300 g mlevenog pecenog badema

300 g secera

200 ml ulja

1 kg secera

3 komad/a limuna

Priprema

Korak 1

Iseckati 150 grama oraha.

Korak 2

Samleti 900 grama oraha

Korak 3

Samleti 300 grama pecenog badema

Korak 4

Redjati tri kore, premazati uljem , staviti secer , malo jednih pa drugih oraha pa badem i tako sve redom dok ne potrosimo kore. Pre secenja , pritisnite baklavu rukama i poravnajte sve, Zatim isecite u oblik dijamanata. Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svetlo smeđu boju, a onda 45 minuta sušite na 150 stepeni. Ako vam se učini da će biti previše tamna, pokrite je aluminijskom folijom i nastavite da pečete.

  Pripremiti preliv - sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuvajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne sme da bude previše gust. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U skuvan preliv dodajte limun isečen na kriške. Ostavite da odstoji, jer preliv mora dobro da se ohladi pre nego što se njime prelije baklava.