Redjati tri kore, premazati uljem , staviti secer , malo jednih pa drugih oraha pa badem i tako sve redom dok ne potrosimo kore. Pre secenja , pritisnite baklavu rukama i poravnajte sve, Zatim isecite u oblik dijamanata. Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svetlo smeđu boju, a onda 45 minuta sušite na 150 stepeni. Ako vam se učini da će biti previše tamna, pokrite je aluminijskom folijom i nastavite da pečete.
Pripremiti preliv - sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuvajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne sme da bude previše gust. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U skuvan preliv dodajte limun isečen na kriške. Ostavite da odstoji, jer preliv mora dobro da se ohladi pre nego što se njime prelije baklava.
Sastojci
Za 30 osoba
1 kg Kore za pitu
900 g Mleveni orasi
150 g seckanih oraha
300 g mlevenog pecenog badema
300 g secera
200 ml ulja
1 kg secera
3 komad/a limuna
Priprema
Korak 1
Iseckati 150 grama oraha.
Korak 2
Samleti 900 grama oraha
Korak 3
Samleti 300 grama pecenog badema
Korak 4
Redjati tri kore, premazati uljem , staviti secer , malo jednih pa drugih oraha pa badem i tako sve redom dok ne potrosimo kore. Pre secenja , pritisnite baklavu rukama i poravnajte sve, Zatim isecite u oblik dijamanata. Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svetlo smeđu boju, a onda 45 minuta sušite na 150 stepeni. Ako vam se učini da će biti previše tamna, pokrite je aluminijskom folijom i nastavite da pečete.
Pripremiti preliv - sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuvajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne sme da bude previše gust. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U skuvan preliv dodajte limun isečen na kriške. Ostavite da odstoji, jer preliv mora dobro da se ohladi pre nego što se njime prelije baklava.