Sastojci

Za 16 osoba

Sastojci:

450 ml tople vode

100 g Šećer

2 kafena kašičica sol

60 ml Ulje

20 g putera

Naši proizvodi

Priprema

Priprema:

U dubljoj posudi pomesajte toplu vodu sa secerom.Pospite vodu suvim kvascem,malo pomesajte onda ostavite da kvasac nabubri (da, reč je o suvom kvascu koji se ipak može ostaviti da nabubri. To je oko 10 – 15 minuta.Kada je kvasac nabubrio,malo ga pomesajte sa vodom, pa dodajte so ulje i pola kolicine brasna.

Piprema2:

Promesajte te sastojke,dodajte i ostatak brasna.Mesite testo dok se ne pocne odvajati od posude.Kada ste dobili kompaktno testo koje se odvaja od posude,istresite testo na radnu plocu posutu sa malo brasna,onda ga jos malo mesite.Slobodno posipajte brasnom dok mesite

Piprema3:

Testo nece biti previse tvrdo, vise ce izgledati mekano. Nauljite cistu posudu u nju stavite umeseno testo, pa ga okrenite da se sa svih strana naulji.Ostavite u posudi,pokrijte cistom krpom,sacekajte da naraste.To bi trebalo biti za nekih sat vremena.

Piprema4:

Kada je testo naraslo,rukom istisnite vazduh iz testa,prebacite ga na pobrasnavljenu radnu plocu(ili da koristila suvu kuhinjsku krpu,koju ste posuli brasnom i na njoj razvijajte testo) i podelite na dva jednaka dela.

Piprema5:

Oba testa razvijte u pravougaonik cetkom ocistite od brasna, pa ih uvijte u rolate .Okrenite ga da vidite spoj,spojite na mestima gde je kraj testa,da se spoji sa ostatkom testa. Takodje,spoljne krajeve malo spojite da se ne vidi urolani deo.Ponovite postupak i sa drugim delom testa.

Piprema6:

Prebacite oba hleba u nauljene kalupe,pokrijte krpom,i ostavite da se hleb udvostruci.Za ovo ce vam trebati pola sata do sat.Tako udvostruceni hleb stavite da se pece na 180°C oko 25 – 30 minuta. Proveravajte hleb u medjuvremenu,ako vidite da je previse porumeneo ranije,pokrijte papirom za pecenje i ostavite jos malo da se pece.Posle 30 minuta proverite hleb tako sto cackalicu stavite u sredinu testa, izvucete ako se ne lepi – hleb je pecen.

Piprema7:

Izvadite hleb, pa ga premazite po celoj gornjoj povrsini otopljenim puterom,mozete malo cetku gurnuti i uz zidove kalupa da prodje svuda…Ovaj korak nemojte preskociti,to mu daje onaj pravi ukus.

Seviranje:

Ostavite hleb jos 10 – tak minuta u kalupima,pa ga nakon toga izvadite da se hladi.Isecite ga na parcice i uzivajte u njemu.Mozete ga mazati slatkim namazima,tu je i pavlaka,pasteta,ajvar ili bilo koji slani namaz dobro ce ici uz parce ovog hleba.Probajte i uverite se .PRIJATNO