Recept za nagradni konkurs: Recepti za izbalansiran užitak

Sastojci

Za 6 osoba

Čorba

1 komad/a Kelj

100 g Slanina

4 komad/a Šargarepa

2 komad/a koren peršuna

1/2 komad/a koren celera

3-4 komad/a Krompir

1 kafena kašičica crvena mlevena slatka paprika

1 kafena kašičica biljni začin

1-2 kafena kašičica so

4-5 supena kašika Maslinovo ulje

Priprema

Priprema kelja

Glavicu kelja srednje veličine presecite na pola, očistite od korena, nasecite na tanke rezance i kratko izblanširajte. Ocedite kelj.

Dinstanje

Zagrejte maslinovo (ili neko drugo biljno ulje) u dubljem loncu, ubacite očišćenu šargarepu, peršun i celer (sve presečeno uzduž na pola) i sitno naseckanu slaninu. Dinstajte nekoliko minuta. Prethodno oljušten i na kockice iseckan krompir ubacite u lonac, dodajte začine. Sve dobro promešajte i kratko prodinstajte.

Kuvanje

U sve to dodajte oceđen kelj i nalijte toplom vodom (toliko da pokrije kelj). Poklopite posudu i kuvajte na srednjoj vatri oko 30 minuta.

Finiš

Izvadite iz lonca svu šargarepu, celer i peršun, pa sve usitnite u blenderu. Dobijenu kašu vratite u kelj i kuvajte još nekih 5 minuta.