Recept za nagradni konkurs: Recepti za izbalansiran užitak
Sastojci
Za 6 osoba
Čorba
1 komad/a
Kelj
100 g
Slanina
4 komad/a
Šargarepa
2 komad/a
koren peršuna
1/2 komad/a
koren celera
3-4 komad/a
Krompir
1 kafena kašičica
crvena mlevena slatka paprika
1 kafena kašičica
biljni začin
1-2 kafena kašičica
so
4-5 supena kašika
Maslinovo ulje
Priprema
Priprema kelja
Glavicu kelja srednje veličine presecite na pola, očistite od korena, nasecite na tanke rezance i kratko izblanširajte. Ocedite kelj.
Dinstanje
Zagrejte maslinovo (ili neko drugo biljno ulje) u dubljem loncu, ubacite očišćenu šargarepu, peršun i celer (sve presečeno uzduž na pola) i sitno naseckanu slaninu. Dinstajte nekoliko minuta. Prethodno oljušten i na kockice iseckan krompir ubacite u lonac, dodajte začine. Sve dobro promešajte i kratko prodinstajte.
Kuvanje
U sve to dodajte oceđen kelj i nalijte toplom vodom (toliko da pokrije kelj). Poklopite posudu i kuvajte na srednjoj vatri oko 30 minuta.
Finiš
Izvadite iz lonca svu šargarepu, celer i peršun, pa sve usitnite u blenderu. Dobijenu kašu vratite u kelj i kuvajte još nekih 5 minuta.
Recept za nagradni konkurs: Recepti za izbalansiran užitak
Sastojci
Za 6 osoba
1 komad/a Kelj
100 g Slanina
4 komad/a Šargarepa
2 komad/a koren peršuna
1/2 komad/a koren celera
3-4 komad/a Krompir
1 kafena kašičica crvena mlevena slatka paprika
1 kafena kašičica biljni začin
1-2 kafena kašičica so
4-5 supena kašika Maslinovo ulje
Priprema
Priprema kelja
Glavicu kelja srednje veličine presecite na pola, očistite od korena, nasecite na tanke rezance i kratko izblanširajte. Ocedite kelj.
Dinstanje
Zagrejte maslinovo (ili neko drugo biljno ulje) u dubljem loncu, ubacite očišćenu šargarepu, peršun i celer (sve presečeno uzduž na pola) i sitno naseckanu slaninu. Dinstajte nekoliko minuta. Prethodno oljušten i na kockice iseckan krompir ubacite u lonac, dodajte začine. Sve dobro promešajte i kratko prodinstajte.
Kuvanje
U sve to dodajte oceđen kelj i nalijte toplom vodom (toliko da pokrije kelj). Poklopite posudu i kuvajte na srednjoj vatri oko 30 minuta.
Finiš
Izvadite iz lonca svu šargarepu, celer i peršun, pa sve usitnite u blenderu. Dobijenu kašu vratite u kelj i kuvajte još nekih 5 minuta.
Tagovi