Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca odmah staviti u manju šerpu u kojoj će se kuvati na pari ( manja šerpa na veću šerpu u kojoj je voda koja vri.
Dodati žumancima 6 kašika šećera i umutiti penasto, dok ne promene boju žumanca iz tamno žute u svetlo žutu. Staviti na paru oko 10 minuta uz mešanje. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
Skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje. Masa nije vrela, nego samo vruća, žumanca su se pasterizovala. Kada se masa ohladila omekšali maslac dodati kremu i umutiti.
Ulupati zatim belanca sa ostatkom šećer u jaku panu pa je dodati kremu i varjačom, žicom ili nekom spatulom mešati dok se ne sjedini.
Ne mutiti mikserom kako fil ne bi splasnuo.
U dublju tepsiju ili obruč, nekih dimenzija 30 x 20 poslagati jedno pakovanje piškota umočenih u mleko po dnu.
Istresti ceo fil i poravnati, a zatim preko poslagati drugi deo piškota umočenih u mleko. Ostaviti da se dobro stegne u frižideru.
Sastojci
Za 16 osoba
6 komad/a jaja
10 supena kašika šećera
125 g putera
200 g čokolade za kuvanje
2 pakovanja piškota
200 ml mleka
4 kesica/e Dr. Oetker Šlag pena
Naši proizvodi
Priprema
Starinska markiza
Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca odmah staviti u manju šerpu u kojoj će se kuvati na pari ( manja šerpa na veću šerpu u kojoj je voda koja vri.
Dodati žumancima 6 kašika šećera i umutiti penasto, dok ne promene boju žumanca iz tamno žute u svetlo žutu. Staviti na paru oko 10 minuta uz mešanje. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
Skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje. Masa nije vrela, nego samo vruća, žumanca su se pasterizovala. Kada se masa ohladila omekšali maslac dodati kremu i umutiti.
Ulupati zatim belanca sa ostatkom šećer u jaku panu pa je dodati kremu i varjačom, žicom ili nekom spatulom mešati dok se ne sjedini.
Ne mutiti mikserom kako fil ne bi splasnuo.
U dublju tepsiju ili obruč, nekih dimenzija 30 x 20 poslagati jedno pakovanje piškota umočenih u mleko po dnu.
Istresti ceo fil i poravnati, a zatim preko poslagati drugi deo piškota umočenih u mleko. Ostaviti da se dobro stegne u frižideru.
Odgore može šlag ili po želji.
Tagovi