Sastojci

Za 16 osoba

Starinska markiza

6 komad/a jaja

10 supena kašika šećera

125 g putera

200 g čokolade za kuvanje

2 pakovanja piškota

200 ml mleka

Naši proizvodi

Priprema

Starinska markiza

Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca odmah staviti u manju šerpu u kojoj će se kuvati na pari ( manja šerpa na veću šerpu u kojoj je voda koja vri.

Dodati žumancima 6 kašika šećera i umutiti penasto, dok ne promene boju žumanca iz tamno žute u svetlo žutu. Staviti na paru oko 10 minuta uz mešanje. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.

Skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi uz povremeno mešanje. Masa nije vrela, nego samo vruća, žumanca su se pasterizovala. Kada se masa ohladila omekšali maslac dodati kremu i umutiti.

Ulupati zatim belanca sa ostatkom šećer u jaku panu pa je dodati kremu i varjačom, žicom ili nekom spatulom mešati dok se ne sjedini.

Ne mutiti mikserom kako fil ne bi splasnuo.

U dublju tepsiju ili obruč, nekih dimenzija 30 x 20 poslagati jedno pakovanje piškota umočenih u mleko po dnu.

Istresti ceo fil i poravnati, a zatim preko poslagati drugi deo piškota umočenih u mleko. Ostaviti da se dobro stegne u frižideru.

Odgore može šlag ili po želji.

Tagovi