Recept za nagradni konkurs: Recepti s ljubavlju

Sastojci

Za 12 osoba

Testo

5 dl Mleko

5 dl Voda

1 pakovanje/a Sveži kvasac

2 supena kašika Šećer

1 kafena kašičica So

9 supena kašika Ulje

1 komad/a Žumanca

oko 1 - 1,5 kg Brašno T-400

Tajni dodatak

malo Voda

Priprema

Priprema testa i postupak

Mleko i vodu smlačiti da bude toplo, dodati šećer i kvasac i ostaviti da kisne oko 30-tak minuta. U pripremljenu masu dodati so, žumance i postepeno brašno i mesiti. Kad je već testo lepo umešeno dodati ulje i nastaviti mesiti. Kad je testo lepo , glatko ostaviti da odmara 30-tak minuta.  Nakon toga, izvaditi na brašno posutu podlogu i rastanjiti oklagijom što tanje, oblik pravougaonika, otprilike debljine oko 2 cm. Pola pravougaonika poprskati ili lagano namazati hladnom vodom i preklopiti na pola. Opet pola tretirati vodom i opet drugom polovicom preklopiti i tako tri do četiri puta dok se testo ne smanji u veličini, ali postaje deblje. Tako ostaviti 10-15 minuta. Za to vreme pripremiti masnoću u kojoj će se krofne peći. Testo rastanjiti debljine oko 1 cm i vaditi okruglom modlom, slagati na stoljnjak ili čaršav. Peći u dubokoj masnoći i pečene posuti sitnim šećerom.