Kajsije dobro operite i očistite od koštica. Stavite ih u šerpu u kojoj će se kuvati i sipajte pola čaše vode. Stavite šerpu na jaku vatru i kada voće počne da se kuva smanjite temperaturu. Kuvajte na laganoj vatri mešajući stalno da ne zagori.
Kada uvri sva tečnost i povučete varjaču po posudi treba na dnu da vidite trag. Tada je džem gotov.
Sipajte vruć džem u teglu do vrha i zatvorite metalnim poklopcem.
Okrenite teglu naopako, na poklopac. Pokrijte je ubrusom i ostavite da se ohladi. Kada se potpuno ohladi vratite teglu u prvobitni položaj i odložite u ostavu.
Džem je prijatnog ukusa, malo je kiselkast jer ne sadrži šećer. Kada teglu otvorite čuvajte je u frižideru. Ovako vakumiran džem može da stoji par godina.
Recept za nagradni konkurs: Lako i ukusno, idealno za leto!
Sastojci
Za 1 osoba
1 kg kajsija
1 šipka vanile
5 kesica/e C Vanilin šećer
Naši proizvodi
Priprema
Pekmez od kajsija bez šećera
Kajsije dobro operite i očistite od koštica. Stavite ih u šerpu u kojoj će se kuvati i sipajte pola čaše vode. Stavite šerpu na jaku vatru i kada voće počne da se kuva smanjite temperaturu. Kuvajte na laganoj vatri mešajući stalno da ne zagori.
Kada uvri sva tečnost i povučete varjaču po posudi treba na dnu da vidite trag. Tada je džem gotov.
Sipajte vruć džem u teglu do vrha i zatvorite metalnim poklopcem.
Okrenite teglu naopako, na poklopac. Pokrijte je ubrusom i ostavite da se ohladi. Kada se potpuno ohladi vratite teglu u prvobitni položaj i odložite u ostavu.
Džem je prijatnog ukusa, malo je kiselkast jer ne sadrži šećer. Kada teglu otvorite čuvajte je u frižideru. Ovako vakumiran džem može da stoji par godina.
Količinu voća povećajte po vašoj želji.
Tagovi