Pomešati brašno sa šećerom, dodati so. Na sve staviti mast, cela jaja, žumanca i mleko, pa promešati i rukom donekle umesiti testo u posudi.
Prebaciti testo na dasku ili radnu ploču, oprati ruke (da vam se testo više ne lepi za ruke), pa umesiti testo da bude glatko.
Razvijajte testo, od sredine prema kraju, dok ga potpuno ne rastanjite (2 mm će biti sasvim dovoljno, a možete i tanje).
Isecite testo na kvadrate ili rombove (zakrivljene kvadrate). Zasecite dijagonalno 2 puta, pa krajeve provlačite kroz useke. Jedan od gore prema dole, drugi od dole prema gore.
Ugrejte mast i spuštajte uvijene listiće u istu. Listići se peku veoma kratko, ni minut sa jedne strane, pa zato pazite da vam ne izgore. Kada su pečeni sa jedne strane, okrenite ih, pa kada su gotovi, izvadite ih na tanjir sa salvetom da se ocede od masti.
Recept za nagradni konkurs: Lako i ukusno, idealno za leto!
Sastojci
Za 8 osoba
400-500 g Namensko brašno
1 supena kašika šećera
1 kafena kašičica soli
2 komad/a jaja
100 ml mleka
1 supena kašika masti
1 kesica/e C Vanilin šećer
200 g C Šećer u prahu 250g
100 masti za prženje
2 komad/a jaja - samo žumanca
Naši proizvodi
Priprema
Starinski listići
Pomešati brašno sa šećerom, dodati so. Na sve staviti mast, cela jaja, žumanca i mleko, pa promešati i rukom donekle umesiti testo u posudi.
Prebaciti testo na dasku ili radnu ploču, oprati ruke (da vam se testo više ne lepi za ruke), pa umesiti testo da bude glatko.
Razvijajte testo, od sredine prema kraju, dok ga potpuno ne rastanjite (2 mm će biti sasvim dovoljno, a možete i tanje).
Isecite testo na kvadrate ili rombove (zakrivljene kvadrate). Zasecite dijagonalno 2 puta, pa krajeve provlačite kroz useke. Jedan od gore prema dole, drugi od dole prema gore.
Ugrejte mast i spuštajte uvijene listiće u istu. Listići se peku veoma kratko, ni minut sa jedne strane, pa zato pazite da vam ne izgore. Kada su pečeni sa jedne strane, okrenite ih, pa kada su gotovi, izvadite ih na tanjir sa salvetom da se ocede od masti.
Pržene listiće posuti prah šećerom.
Tagovi