Recept za nagradni konkurs: Lako i ukusno, idealno za leto!
Sastojci
Za 2 osoba
Dalmatinsko varivo
500-600 g
belog krompira
800 g
blitve
100 ml
maslinovog ulja
2 komad/a
Limun (Limunov sok)
5-6 čena
belog luka
1/2 veze
perđuna
1 grančica
ruzmarina
1 kafena kašičica
morkse soli
1/2 kafena kašičica
crnog mlevenog bibera
1/2 kafena kašičica
belog mlevenog bibera
Priprema
Dalmatinsko varivo
Iseckati sitno 3 čena belog luka, posoliti i preliti maslinovim uljem, pa ostaviti da odstoji.
Oguljen krompir iseckati na kockice veličine zalogaja i staviti da se kuva u slanoj vodi. Kada je gotov, izvaditi ga iz šerpe i dobro ocediti.
Blitvu oprati i odstraniti joj onaj korenasti deo sa sredine. Očišćene listove spustiti svega 3-4 minuta u ključalu vodu, a onda ih izvaditi i iseckati na trakice.
Na ulju i umerenoj temparaturi zagrejati beli luk, pa čim luk zamiriši dodati krompir, a neki minut posle i blitvu. Dodati preostala 2 iseckana čena belog luka, po potrebi još maslinovog ulja, posoliti, pobiberiti i politi limunovim sokom. Ne skidajući sa šporeta minut – dva sve lepo i pažljivo promešati i varivo je gotovo
Možete dodati grančicu ruzmarina radi boljeg šmeka. Varivo se može koristiti kao prilog uz ribu, kao jelo, kao dodatak nekom tvrdom siru ili po vašoj želji.
Recept za nagradni konkurs: Lako i ukusno, idealno za leto!
Sastojci
Za 2 osoba
500-600 g belog krompira
800 g blitve
100 ml maslinovog ulja
2 komad/a Limun (Limunov sok)
5-6 čena belog luka
1/2 veze perđuna
1 grančica ruzmarina
1 kafena kašičica morkse soli
1/2 kafena kašičica crnog mlevenog bibera
1/2 kafena kašičica belog mlevenog bibera
Priprema
Dalmatinsko varivo
Iseckati sitno 3 čena belog luka, posoliti i preliti maslinovim uljem, pa ostaviti da odstoji.
Oguljen krompir iseckati na kockice veličine zalogaja i staviti da se kuva u slanoj vodi. Kada je gotov, izvaditi ga iz šerpe i dobro ocediti.
Blitvu oprati i odstraniti joj onaj korenasti deo sa sredine. Očišćene listove spustiti svega 3-4 minuta u ključalu vodu, a onda ih izvaditi i iseckati na trakice.
Na ulju i umerenoj temparaturi zagrejati beli luk, pa čim luk zamiriši dodati krompir, a neki minut posle i blitvu. Dodati preostala 2 iseckana čena belog luka, po potrebi još maslinovog ulja, posoliti, pobiberiti i politi limunovim sokom. Ne skidajući sa šporeta minut – dva sve lepo i pažljivo promešati i varivo je gotovo
Možete dodati grančicu ruzmarina radi boljeg šmeka. Varivo se može koristiti kao prilog uz ribu, kao jelo, kao dodatak nekom tvrdom siru ili po vašoj želji.
Tagovi