Recept za nagradni konkurs: Lako i ukusno, idealno za leto!

Sastojci

Za 2 osoba

Dalmatinsko varivo

500-600 g belog krompira

800 g blitve

100 ml maslinovog ulja

2 komad/a Limun (Limunov sok)

5-6 čena belog luka

1/2 veze perđuna

1 grančica ruzmarina

1 kafena kašičica morkse soli

1/2 kafena kašičica crnog mlevenog bibera

1/2 kafena kašičica belog mlevenog bibera

Priprema

Dalmatinsko varivo

Iseckati sitno 3 čena belog luka, posoliti i preliti maslinovim uljem, pa ostaviti da odstoji.

Oguljen krompir iseckati na kockice veličine zalogaja i staviti da se kuva u slanoj vodi. Kada je gotov, izvaditi ga iz šerpe i dobro ocediti.

Blitvu oprati i odstraniti joj onaj korenasti deo sa sredine. Očišćene listove spustiti svega 3-4 minuta u ključalu vodu, a onda ih izvaditi i iseckati na trakice.

Na ulju i umerenoj temparaturi zagrejati beli luk, pa čim luk zamiriši dodati krompir, a neki minut posle i blitvu. Dodati preostala 2 iseckana čena belog luka, po potrebi još maslinovog ulja, posoliti, pobiberiti i politi limunovim sokom. Ne skidajući sa šporeta minut – dva sve lepo i pažljivo promešati i varivo je gotovo

Možete dodati grančicu ruzmarina radi boljeg šmeka. Varivo se može koristiti kao prilog uz ribu, kao jelo, kao dodatak nekom tvrdom siru ili po vašoj želji.