Recept za nagradni konkurs: Lako i ukusno, idealno za leto!

Sastojci

Za 4 osoba

Kačamak

0,5 kg Kukuruzno brašno

1 l Vode

1 kafena kašičica So

Nadev

100 g Svinjski čvarci

100 g Sitan sir

2 supena kašika Ulje

1 kafena kašičica Tucana paprika

Priprema

Najteži zadatak skuvati kačamak

Dok sam uhvatila neku idealnu meru vode i brašna za 2 osobe, potrebno mi je bilo dosta pokušaja, ali sam uspela, pa sada jedva čekam da pravim kačamak.

Jedna baka ga je pravila tako tvrdo, da se sekao koncem, i bio je prava poslastica, deda snažno meša u dubokom i uskom lončiću, čini mi se određenom samo za to.

Druga baka ga je pravila malo rastresitije, i masnije, uz sir i turšiju, idealno zimsko jelo, a deka je tu samo da pojede svoj deo.

A ja sipam vrelu vodu u dublju šerpu, posolim, pa izručim proračunatu količinu projenog brašna, pa krenem da mešam energično na laganoj vatri dok mi ne ispari višak vode i dok ne dobijem gustinu koju želim.

Tepsija, pa u rernu vrelu kao sunce

Podmažem tepsiju svinjskom mašću, pa izručim skuvani kačamak, pa rasporedim relativno ravnomerno po tepsiji pa onda poređam preko sir i čvarke, pa zagrejem na ringli mast/ulje i napravim nešto slično zapšrki, ali umesto brašna stavim samo alevu papriku, pa prelijem preko kačamaka u tepsiji.

Nakratko u rernu, da uhvati malu koricu, pa na sto da se pojede.

Prijatno!