Recept za nagradni konkurs: Lako i ukusno, idealno za leto!
Sastojci
Za 4 osoba
Kačamak
0,5 kg
Kukuruzno brašno
1 l
Vode
1 kafena kašičica
So
Nadev
100 g
Svinjski čvarci
100 g
Sitan sir
2 supena kašika
Ulje
1 kafena kašičica
Tucana paprika
Priprema
Najteži zadatak skuvati kačamak
Dok sam uhvatila neku idealnu meru vode i brašna za 2 osobe, potrebno mi je bilo dosta pokušaja, ali sam uspela, pa sada jedva čekam da pravim kačamak.
Jedna baka ga je pravila tako tvrdo, da se sekao koncem, i bio je prava poslastica, deda snažno meša u dubokom i uskom lončiću, čini mi se određenom samo za to.
Druga baka ga je pravila malo rastresitije, i masnije, uz sir i turšiju, idealno zimsko jelo, a deka je tu samo da pojede svoj deo.
A ja sipam vrelu vodu u dublju šerpu, posolim, pa izručim proračunatu količinu projenog brašna, pa krenem da mešam energično na laganoj vatri dok mi ne ispari višak vode i dok ne dobijem gustinu koju želim.
Tepsija, pa u rernu vrelu kao sunce
Podmažem tepsiju svinjskom mašću, pa izručim skuvani kačamak, pa rasporedim relativno ravnomerno po tepsiji pa onda poređam preko sir i čvarke, pa zagrejem na ringli mast/ulje i napravim nešto slično zapšrki, ali umesto brašna stavim samo alevu papriku, pa prelijem preko kačamaka u tepsiji.
Nakratko u rernu, da uhvati malu koricu, pa na sto da se pojede.
Recept za nagradni konkurs: Lako i ukusno, idealno za leto!
Sastojci
Za 4 osoba
0,5 kg Kukuruzno brašno
1 l Vode
1 kafena kašičica So
100 g Svinjski čvarci
100 g Sitan sir
2 supena kašika Ulje
1 kafena kašičica Tucana paprika
Priprema
Najteži zadatak skuvati kačamak
Dok sam uhvatila neku idealnu meru vode i brašna za 2 osobe, potrebno mi je bilo dosta pokušaja, ali sam uspela, pa sada jedva čekam da pravim kačamak.
Jedna baka ga je pravila tako tvrdo, da se sekao koncem, i bio je prava poslastica, deda snažno meša u dubokom i uskom lončiću, čini mi se određenom samo za to.
Druga baka ga je pravila malo rastresitije, i masnije, uz sir i turšiju, idealno zimsko jelo, a deka je tu samo da pojede svoj deo.
A ja sipam vrelu vodu u dublju šerpu, posolim, pa izručim proračunatu količinu projenog brašna, pa krenem da mešam energično na laganoj vatri dok mi ne ispari višak vode i dok ne dobijem gustinu koju želim.
Tepsija, pa u rernu vrelu kao sunce
Podmažem tepsiju svinjskom mašću, pa izručim skuvani kačamak, pa rasporedim relativno ravnomerno po tepsiji pa onda poređam preko sir i čvarke, pa zagrejem na ringli mast/ulje i napravim nešto slično zapšrki, ali umesto brašna stavim samo alevu papriku, pa prelijem preko kačamaka u tepsiji.
Nakratko u rernu, da uhvati malu koricu, pa na sto da se pojede.
Prijatno!
Tagovi