Pileće belo meso staviti u lonac sa oko 1,5 l hladne vode, poklopiti i staviti da se kuva.
Kada meso provri, dodati očišćeno povrće i posoliti. Dodati i suvi biljni začin, bibera i list lovora.
Kada meso počne da se odvaja od kosti, procediti tečnost. Meso i povrće ostaviti da se malo prohladi. Meso odvojiti od kosti i sitno iseckati, kao i šargarepu, krompir i celer. Ostatak povrća odstraniti. Proceđenu tečnost vratiti u lonac i dodati iseckano meso i povrće. Proveriti ukus i po potrebi dodati nedostajući začin i staviti da samo malo proključa. U posebnoj činiji viljuškom umutiti samo žumanca i kiselu pavlaku. Skinuti lonac sa ringle i u vrelu tečnost sipati tanak mlaz razređene mase od žumanaca i pavlake, uz istovremeno i neprestano mućenje čorbe viljuškom, ali samo po površini čorbe, ne po dubinu, da se ne naprave grudvice. Tek kada se ulije sva masa, promešati celu količinu čorbe. Pri serviranju, može se dodati sitno seckani peršunov list, a po po želji i dodatno zakiseliti limunom ili sirćetom. Uživajte!
Sastojci
Za 6 osoba
500 g Pilećeg belog
2 Kom. Šargarepa
1/2 Korena Peršuna
1/3 Korena Paškanata
100 g Celera
3 Kom. Krompira
1 List Lovora
2 Kašičice Soli, vegete
1 Kašičica Mlevenog bibera
2 Kom. Žumaca
2 dl Kisele pavlake
1/2 Kom. Limuna
Priprema
Priprema
Pileće belo meso staviti u lonac sa oko 1,5 l hladne vode, poklopiti i staviti da se kuva.
Kada meso provri, dodati očišćeno povrće i posoliti. Dodati i suvi biljni začin, bibera i list lovora.
Kada meso počne da se odvaja od kosti, procediti tečnost. Meso i povrće ostaviti da se malo prohladi. Meso odvojiti od kosti i sitno iseckati, kao i šargarepu, krompir i celer. Ostatak povrća odstraniti. Proceđenu tečnost vratiti u lonac i dodati iseckano meso i povrće. Proveriti ukus i po potrebi dodati nedostajući začin i staviti da samo malo proključa. U posebnoj činiji viljuškom umutiti samo žumanca i kiselu pavlaku. Skinuti lonac sa ringle i u vrelu tečnost sipati tanak mlaz razređene mase od žumanaca i pavlake, uz istovremeno i neprestano mućenje čorbe viljuškom, ali samo po površini čorbe, ne po dubinu, da se ne naprave grudvice. Tek kada se ulije sva masa, promešati celu količinu čorbe. Pri serviranju, može se dodati sitno seckani peršunov list, a po po želji i dodatno zakiseliti limunom ili sirćetom. Uživajte!
Tagovi