Sastojci

Za 4 osoba

Junetina u sosu od višanja

1 kg junetine

1 veza zeleni

1 komad/a celera

500 ml juneće supe

1 supena kašika vegete

1 kafena kašičica soli

1 kafena kašičica bibera

Sos od višanja

2-3 supena kašika Namensko brašno

300 ml soka od višanja

200 g očišćenih višanja

2 supena kašika začina po želji

300 ml juneće supe

Priprema

Junetina u sosu od višanja

Komade junetine ispržiti na jačoj temperaturi sa svih strana, pa dodati na rezance isečen luk. Smanjiti jačinu ringle, dodati ostalo povrće isečeno na veće komade i nekoliko grančica peršuna i lišće celera. Naliti supom poklopiti i kuvati oko 2,5 sata. Pred kraj otklopiti šerpu da ispari tečnost.

Za sos: pomešajte malo ulja sa dve kašike brašna i vrlo kratko propržite, sokom razredite masu, dodajte višnje, nalijte supom, začinite i kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu sosa.

Služiti sa krompir pireom ili barenim krompirom.